Останній аргумент: чи зважиться росія на застосування ядерної зброї

Читать на русском
Чи зможе росія використати ядерну зброю в Україні, чим вона може вдарити та що думають експерти – в матеріалі Слово і діло
Ілюстративне фотоКолаж slovoidilo.ua

Ядерним шантажем росії вже нікого не здивувати. Але останнім часом ця загроза вийшла на новий рівень. Так, під час оголошення мобілізації в росії президент рф володимир путін допустив, що ядерна зброя може бути застосована – для «захисту нових територій», українських областей, які росія планує анексувати за підсумками псевдореферендумів. А вже буквально на наступний день після виступу путіна заступник глави радбезу рф Дмитро Медведєв заявив про це прямо і відверто - ядерна атака росії на Україну допустима та цілком можлива. «Слово і діло» розбиралося, наскільки реальна загроза ядерного удару по Україні з боку рф.

«Ядрьон-батон»

22 вересня колишній президент рф Дмитро Медведєв прямо заявив, що росія готова застосувати по Україні ядерну зброю. Причому він зробив цю заяву на наступний день після того, як на застосування ЯЗ натякнув путін.

«Росія оголосила, що для такого захисту можуть бути використані не тільки мобілізаційні можливості, але і будь-яка російська зброя, включаючи стратегічну ядерну та зброю на нових принципах» - заявив він.

Під «захистом» Медведєв має на увазі спробу рф утримати за собою окуповані території України. Оскільки для ЗСУ не стануть перепоною псевдореферендуми, які «проголосять незалежність» тимчасово окупованих областей, а підкріплення з мобілізованих надійдуть у війська дуже нескоро, єдиний шлях – загрожувати ядерною дубиною.

При цьому 27 вересня Медведєв ще раз пригрозив застосуванням ядерної зброї росією - висловивши впевненість, що Захід «проковтне» використання ЯЗ на території України, оскільки боїться росії.

«Безпека Вашингтона, Лондона, Брюсселя для Північноатлантичного альянсу набагато важливіше, аніж доля нікому не потрібної гине України, яка нехай навіть рясно забезпечується різною зброєю. Постачання сучасних озброєнь - просто бізнес для західних країн, щоправда, густо замішаний на ненависті до нас. Не більше. Гинути в ядерному Апокаліпсисі заокеанські і європейські демагоги не збираються. А тому – проковтнуть використання будь-якої зброї в поточному конфлікті» – заявив він.

Агресивну заяву Медведєва в цей же день спробував пом'якшити прессекретар кремля Дмитро Пєсков.

«Власне, там же було відсилання до наших доктринальних документів, тому тут досить згадати відповідне положення доктрини» – заявив він.

Військова доктрина рф

Російська військова доктрина передбачає чотири варіанти застосування ЯЗ російськими збройними силами:

  • підтверджений ядерний удар по росії;
  • підтверджений старт ракет у напрямку росії;
  • загроза критичній інфраструктурі контролю, зберігання та управління російською ЯЗ;
  • агресія проти росії, в тому числі якщо під загрозою знаходиться саме існування держави.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

Варто відзначити, що західні ЗМІ ще у травні озвучували три сценарії, за яких росія може застосувати в Україні ядерну зброю та обґрунтовували неможливість такого кроку з боку рф.

Самі російські офіціали, хоча і заперечували необхідність застосування ЯЗ в Україні, проте, на рівні пропаганди подібні погрози звучали із періодичністю.

Однак варто зазначити, що путін схильний до вчинків, які не вкладаються у звичайну логіку, раціональність та норми поведінки. Так, ніхто не чекав, що путін, всупереч власним же словами та обіцянкам, оголосить про мобілізацію. І вже точно ніхто не очікував, що він взагалі нападе на Україну. Відповідно, не варто скидати з ваг і можливість застосування ЯЗ.

Чим Росія може вдарити

Стратегічні ядерні сили рф зараз складають 1,6 тисячі боєголовок на бойовому чергуванні: 800 на міжконтинентальних балістичних ракетах (МБР) мобільного і шахтного базування, 624 на балістичних ракетах підводних човнів та 200 на стратегічних бомбардувальниках Ту-160. У резерві росія офіційно має 985 стратегічних і 1912 нестратегічних боєголовок. Ще 1760 умовно називаються «списаними» - але, судячи з усього, також можуть бути застосовані.

Зокрема, з Чорного моря варіант удару по Україні найбільш простий для росії; ядерну зброю може нести фактично будь-який бойовий корабель Чорноморського флоту, включаючи навіть ракетні катери. У потопленого флагмана флоту, крейсера «Москва», теж були ракети в ядерному виконанні – принаймні, теоретично.

«Ядерний клуб»: скільки боєголовок є в наявності у країн світу та скільки з них розгорнутіПорівняння ядерних потенціалів країн світу – на інфографіці. Найбільшим ядерним арсеналом володіють росія та США.

Втім, застосування СЯЗ по Україні навряд чи можливо, оскільки це не той інструмент, який підійшов би для таких цілей. Хоча російські експерти не виключають і такого сценарію.

Набагато більше для застосування в поточних умовах підходить тактичне ядерне озброєння російської армії. Тактична ядерна зброя спрямована на знищення на полі бою великих військових угруповань противника з живою силою і технікою без руйнування інфраструктури великих міст. Це якраз той інструмент, який, теоретично, дозволив би росії спробувати стримати український наступ без серйозних наслідків для себе і для своїх же територій – і у росії налічується близько двох тисяч таких боєприпасів, переважно, це радянська спадщина.

Тим більше, що Україні зараз нічим відповісти на таку атаку; Україна в 90-х роках добровільно відмовилася від свого стратегічного і тактичного ядерного арсеналу. Частина його була утилізована, частина – передана тій же самій росії.

Реакція України та світу на ядерний шантаж

Світ, очікувано, відреагував на погрози путіна, озвучені ним 21 вересня, різко негативно. Так, в ЄС закликали сильніше тиснути на російського президента, а в НАТО назвали риторику путіна небезпечною та абсолютно безвідповідальною. Папа Римський зазначив, що говорити про застосування ядерної зброї у двадцять першому столітті – це форменне божевілля.

Президент Володимир Зеленський дотримується думки, що путіну не дозволять вдарити по Україні ядерною зброєю. З усім тим, він не вважає, що путін «блефує. А радник ОПУ Олексій Арестович ще в середині вересня передрікав негайний вступ у війну західних країн, якщо росія завдасть по Україні ядерного удару.

Журналіст-розслідувач Христо Грозєв вважає, що погрозами застосувати ядерну зброю путін підвищує ставки і насправді за його шантажем нічого немає. На його думку, російський президент не віддасть такого наказу – бо невідомо, наскільки реально боєздатний ядерний арсенал росії та невідомо, чи виконають генерали путінський наказ насправді. Тому погрози Путіна – блеф, спрямований на схиляння Заходу та України до переговорів на умовах рф.

Американський експерт Джозеф Сиринсіоне дотримується протилежної точки зору. На його думку, путін програє війну в Україні, тому він може і, швидше за все, завдасть ядерного удару – демонстраційного, або ж відразу на поразку. Питання в тому, де, коли, і наскільки до цього будуть готові західні країни.

Військовий аналітик Ігаль Левін в інтерв'ю «Слово і Діло» висловив думку, що путін може завдати удару тактичною ядерною зброєю, але навряд чи це призведе до позитивного результату для росії.

«Тактичний ядерний удар по фронту ситуацію жодним чином не змінить. Наприклад, знищать один ВОП, загине там 100 українських військових. Але ці військові можуть загинути й від артилерійського обстрілу. Пропагандистський ефект від такого удару – «я готовий, я застосовую» - може бути вищим. Якщо Київ не зреагує на цю загрозу і Захід теж? Далі бити ядерними бомбами сенсу особливого немає. Росія використовує ядерну зброю, як «жупел» – вважає він.

Хай там як, західні партнери після погроз путіна привели в бойову готовність свою ядерну зброю, демонструючи російському президенту, що всі його залякування призводять рівно до зворотного результату.

Правила виживання: як діяти у разі ядерного вибухуЩо робити при ядерному вибуху, якщо він застав вас у приміщенні, на вулиці чи в автомобілі – на інфографіці.

Ще один тривожний «дзвіночок» - 27 вересня на сайті держзакупівель рф з'явився тендер на придбання величезної партії таблеток йодиду калію. Це той самий препарат, який використовується з метою мінімізації наслідків ядерного зараження для людей.

І хоча багато російських ЗМІ пишуть, що тендер має плановий характер - традиційно у вересні російський уряд поповнює запаси йодиду калію - на тлі новин про можливий ядерний конфлікт такі закупівлі виглядають щонайменше підозріло.

Антон Корж, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: