«Ядерні погрози путіна – не блеф»: експерт назвав можливі сценарії застосування ядерної зброї рф

Читать на русском
Американський експерт з питань безпеки Джозеф Сірінсіоне перерахував можливі сценарії застосування ядерної зброї росією – демонстраційний удар, використання зброї малої чи великої потужності, ядерний удар по НАТО.

Президент росії володимир путін програє війну в Україні. Важко оцінити, наскільки можливим є застосування росією ядерної зброї, проте світ повинен виходити з того, що його погрози – не блеф, і заздалегідь підготувати відповідь.

Про це у статті для Washington Post написав американський експерт з питань безпеки Джозеф Сірінсіоне.

За словами експерта, є безліч сценаріїв застосування ядерної зброї проти України, але є кілька основних.

Демонстраційний удар. Один із варіантів для росії — запустити ядерну зброю над безлюдною територією, наприклад, над Чорним морем, демонструючи серйозність своїх намірів і сподіваючись, що Захід відступить. Хоча жертв і руйнувань не буде, це справить серйозний ефект – ядерна зброя не застосовувалася в бою вже 77 років.

Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброюУ яких випадках ядерні країни можуть застосувати свою зброю – на інфографіці. Зокрема, росія може застосувати ЯЗ не тільки у відповідь на аналогічну атаку, а й у разі агресії із застосуванням звичайної зброї.

За словами експерта, цей вибух не вимагатиме ядерної відповіді з боку США. Щоб запобігти подальшій ескалації, президент Байден міг би закликати до міжнародної ізоляції росії (Китай та Індія швидко дистанціювалися б), запровадити нові надзвичайно жорсткі санкції та попередити про серйозні наслідки, якщо рф продовжить свої дії.

При цьому Сірінсіоне вважає, що росія, швидше за все, відкинула б цей варіант, оскільки він «недостатньо шокує».

Використання малопотужної зброї. Росія може застосувати тактичну ядерну зброю проти української військової мети. Вибух уб'є сотні чи тисячі людей і завдасть значних збитків. Рф могла б використати одну з 10-кілотонних боєголовок, які вона розміщує на деяких своїх крилатих ракетах наземного базування, включаючи «Іскандер».

Сірінсіоне вважає це найімовірнішим сценарієм. Такі дії знову ж таки, за його словами, не вимагатимуть ядерної відповіді США: ймовірною відповіддю, на додаток до першого сценарію, може стати масове збільшення військової допомоги Україні та, можливо, узгоджені удари НАТО чи США по російських підрозділах.

Використання зброї великої потужності. Удар зброєю великої потужності призвів би до десятків тисяч смертей від руйнувань та радіації. Якби ціллю був Київ, пише експерт, українське керівництво було б обезголовлене.

Такі дії росії майже напевно викличуть пряму відповідь США чи НАТО, хоча навряд чи ядерну, вважає Сірінсіоне. США і НАТО мають досить точну та потужну звичайну зброю, яку вони могли б використати для розгрому російських військ в Україні та штабів командування. Це, ймовірно, супроводжуватиметься великомасштабними кіберопераціями.

Ядерний удар по НАТО. Сірінсіоне вважає це найменш імовірним сценарієм. При ньому атака може бути здійснена ракетами великої дальності або крилатими ракетами повітряного базування по країнах Центральної Європи. Це вже може спричинити ядерну відповідь.

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна подивитися, скільки боєголовок є в наявності у ядерних країн і скільки їх розгорнуто.

Крім того, ми розбиралися, в яких випадках країни можуть використати ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: