Західні союзники України посилюють ядерне стримування після погроз путіна – FT

Читать на русском
Західні союзники України посилюють ядерне стримування, приводячи свою ядерну зброю в бойову готовність, після загроз російського диктатора володимира Путіна.

Західні союзники України посилюють ядерне стримування, приводячи свою ядерну зброю в бойову готовність, після загроз російського диктатора володимира путіна.

Про це повідомляє видання Financial Times.

«Якщо путін думав, що загроза залякає Україну, змусивши її капітулювати або відмовитися від 20 відсотків своєї території, або зможе залякати всіх, щоб ми не допомагали Україні, то сталося протилежне», - сказав один із високопоставлених американських чиновників.

За інформацією ЗМІ, президент росії звинуватив Захід у «ядерному шантажі» і бездоказово заявив, що нібито Україна розробляє зброю масового знищення, аби погрожувати иоскві. Відповідно до ядерної доктрини росії це нібито може виправдати застосування ядерної зброї для захисту територіальної цілісності країни.

Ескалація війни в Міжнародний день миру: перші оцінки мобілізації путінаЧому путін все-таки зважився на мобілізацію, що вона означає, як відреагували Україна і світ – у матеріалі Слово і діло

«Ми маємо власний військовий потенціал. Якщо хтось думає, що ми не будемо його застосовувати у разі серйозної загрози, він помиляється. І якщо ви готові використовувати таку зброю, ми не дозволимо нашій заіржавіти», — сказав Дмитро Новіков, заступник голови комітету із закордонних справ держдуми.

У тому випадку, якщо путін вдасться до застосування ядерної зброї, найімовірнішим сценарієм може бути те, що він застосує тактичну ядерну зброю — цілеспрямованіший пристрій, призначений для використання на полі бою — аби стримати Захід від підтримки України, вважають офіційні особи та аналітики.

Логістика розгортання ядерної зброї є вкрай складною, потребує багато часу і може бути легко виявлена ​​супутниками західної розвідки. Це означає, що путін може посилити ядерну загрозу, зробивши кілька кроків, перш ніж перейти до фактичного застосування зброї. Це також дозволить Заходу скоригувати свою готовність.

«Російська ядерна зброя розміщена в захищених сховищах по всій країні... Процес переходу до бойової готовності, стикування боєголовок із платформами доставки матиме багато етапів, які побачить американська розвідка, — зазначає Саймон Майлз, доцент Сенфордської школи державної політики Університету Дьюка. І це можливість для Вашингтона пояснити кремлю, наскільки поганою є ця ідея».

«Путін, швидше за все, погрожує застосувати ядерну зброю для того, аби отримати поступки, аніж насправді застосує її», — сказав Джеймс Актон, керівник програми ядерної політики Фонду Карнегі.

Нагадаємо, влада США попередила росію про катастрофічні наслідки можливого застосування ядерної зброї в Україні. Вашингтон пообіцяв відповісти рішуче, у тому випадку, якщо кремль все ж таки зважиться на цей крок.

Раніше журналіст Грозєв оцінив можливість використання ядерної зброї росії.

Зазначимо, володимир путін оголосив про мобілізацію в росії з 21 вересня. Він також заявив, що при загрозі «територіальної цілісності» росія використовує «засоби, що є в розпорядженні».

ЗМІ повідомляли, що США протягом кількох місяців відправляли до москви приватні повідомлення, попереджаючи керівництво росії про «серйозні наслідки», які йдуть за застосуванням ядерної зброї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: