Ядерні доктрини: у яких випадках країни можуть використати ядерну зброю

Читать на русском

Після повномасштабного вторгнення в Україну володимир путін та його кремлівські поплічники вже мало не буденно погрожують світові застосуванням ядерної зброї. 21 вересня російський президент пообіцяв використати «всі засоби» для захисту територіальної цілісності країни, а два дні тому Сергій Лавров заявив, що ядерна доктрина поширюватиметься і на території, які рф має намір анексувати після псевдореферендумів. У яких випадках, згідно з доктриною, росія може застосувати ядерну зброю і що написано в доктринах інших ядерних держав – на інфографіці «Слово і діло».

Що передбачає ядерна доктрина США

Ядерна зброя США, згідно з заявою, «служить оборонним цілям, стримуванню агресії та запобіганню війні».

Політика США щодо ядерної зброї базується на двох елементах:

  • Сполучені Штати розглядатимуть можливість використання ядерної зброї лише за екстремальних обставин для захисту життєво важливих інтересів країни, союзників та партнерів або для стримування ядерної атаки;

  • США не будуть застосовувати або загрожувати застосуванням ядерної зброї проти держав, які її не мають.

Що передбачає ядерна доктрина росії

У росії влітку 2020 року прийняли нову ядерну доктрину, в якій вказано чотири сценарії, за яких рф залишає за собою право застосувати ядерну зброю:

  • надходження достовірної інформації про старт балістичних ракет, що атакують територію росії або її союзників;

  • застосування противником ядерної зброї або інших видів зброї масового ураження по територіях рф або її союзників;

  • вплив противника на критично важливі державні або військові об'єкти росії, виведення з ладу яких призведе до зриву дій ядерних сил у відповідь;

  • агресія проти рф із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлене саме існування держави.

Нагадаємо, що 27 лютого путін наказав перевести сили стримування російської армії, зокрема ядерні, в особливий режим несення бойового чергування.

Що передбачає ядерна доктрина Великої Британії

Британія, як і деякі інші країни, у 2010 році гарантувала, що не застосовуватиме або погрожуватиме застосуванням ядерної зброї проти держав-учасниць Договору про нерозповсюдження, які не мають ядерної зброї.

«Ядерний клуб»: скільки боєголовок є в наявності у країн світу та скільки з них розгорнутіПорівняння ядерних потенціалів країн світу – на інфографіці. Найбільшим ядерним арсеналом володіють росія та США.

У доктрині йдеться про те, що основна мета ядерної зброї Великої Британії — зберегти мир, запобігти примусу та стримати агресію.

Ядерна зброя може бути застосована:

  • у найекстремальніших обставинах самооборони;

  • для захисту союзників НАТО.

У доктрині також йдеться, що Велика Британія навмисно «зберігатиме двозначність» щодо того, коли, як і в якому масштабі розглядатиме можливість застосування ядерної зброї.

Що передбачає ядерна доктрина Франції

Франція, як і Британія, дотримується політики двозначності щодо застосування ядерної зброї першими.

У ядерній доктрині йдеться, що стратегія Франції щодо ядерної зброї має суворо оборонний характер і що застосування ядерної зброї можливе лише за екстремальних обставин законної самооборони.

Що передбачає ядерна доктрина Китаю

Китай дотримується принципу «незастосування першим ядерної зброї» і, як йдеться в Білій книзі, виявляє «виняткову стриманість щодо розвитку ядерної зброї». Ядерну зброю країну можна використовувати лише для відплати.

Що передбачає ядерна доктрина Індії

Індія також дотримується принципу не використовувати першою ядерну зброю. Хоча в 2019 році міністр оборони говорив, що країна може переглянути цей принцип на тлі зростаючих загроз з боку Пакистану.

Згідно з доктриною, Індія може застосувати ядерну зброю лише як відплату або у відповідь на хімічну або біологічну атаку.

Що передбачає ядерна доктрина Пакистану

Ядерна доктрина Пакистану передбачає відплату у разі агресії проти держави. Крім того, на відміну від Індії, доктрина Пакистану передбачає не лише завдання удару у відповідь, а й можливість вдарити першим.

Що передбачає ядерна доктрина Північної Кореї

Парламент КНДР буквально на початку вересня ухвалив нову ядерну доктрину – Північну Корею оголошено ядерною державою, заборонено вести будь-які переговори про денуклеарізацію.

На відміну від старої ядерної доктрини, тепер КНДР може використовувати ядерну зброю для превентивного удару, якщо інша держава становить загрозу. Ядерні сили також застосовуватимуться у разі:

  • нападу на КНДР із застосуванням ядерної чи іншої зброї масового ураження;

  • нападу на керівництво держави, командування ядерними силами;

  • необхідності досягти вирішальної перемоги у війні;

  • виникнення обставин, що викликають катастрофічну кризу для існування держави та безпеки народу.

При цьому в законі йдеться, що КНДР не погрожуватиме або застосовуватиме ядерний арсенал проти держав, що не володіють таким, якщо тільки вони не приєднаються до агресії або нападу на Північну Корею в змові з ядерними державами.

Що передбачає ядерна доктрина Ізраїлю

Влада Ізраїлю ніколи не підтверджувала і не спростовувала наявність ядерної зброї. Але більшість міжнародних експертів упевнені, що вона у країни є.

З огляду на це, ядерна доктрина Ізраїлю ніколи не декларувалася. Експерти припускають, що ядерна зброя може розглядатися Ізраїлем як зброя «останньої надії» у війні.

На інфографіці «Слово і діло» також можна подивитися, скільки боєголовок є у ядерних країн і скільки з них розгорнуто.

Нагадаємо, ЗМІ повідомили, що західні союзники України посилюють ядерне стримування, приводячи свою ядерну зброю в бойову готовність, після погроз путіна.

Раніше було названо три сценарії, як путін може застосувати тактичну ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: