Як путін міг би застосувати тактичну ядерну зброю: названі три сценарії

Читать на русском
Застосування тактичної ядерної зброї путіним не здається чимось нереальним. Видання Politico назвало три сценарії, як це може бути.
euronews.com

Хоча для більшої частини світу застосування ядерної зброї є немислимим, російська військова доктрина припускає це. Відповідно до принципу «ескалація задля деескалації» володимир путін може провести «ядерну демонстрацію» як попередження для Заходу. Тим більше, що в росії вже неодноразово загрожували «непередбачуваними наслідками» у відповідь на втручання у війну в Україні.

Американське видання Politico привело три сценарії, як путін може застосувати тактичну ядерну зброю як «попереджувальний постріл».

Перший сценарій – атмосферне випробування ядерної зброї. Видання пише, що найменш провокаційним було б відновлення путіним випробувань шляхом вибуху ядерної боєголовки малої потужності високо над Новою Землею, старим радянським полігоном в Арктиці.

США максимально з часів холодної війни стурбовані загрозою застосування росією ядерної зброї – CNNСША постійно відстежують стан ядерного арсеналу росії і поки що не бачать, щоб його готували до використання. Але все ж таки в Штатах максимально стурбовані такою можливістю.

Це завдало б мінімальних збитків, але мало б величезний психологічний ефект: це був би перший ядерний вибух наддержави після завершення випробувань у 1992 році, і перша бомба, підірвана в атмосфері США або росії після того, як такі випробування були заборонені у 1963 році.

Другий сценарій – атмосферне випробування над територією України. Це, як пише Politico, провокаційніша демонстрація зброї.

Такий потужний вибух над Києвом був би не лише «видовищним», а й викликав би тривалі перебої з електрикою та зв'язком, які, можливо, торкнулися б сусідніх країн-членів НАТО і самої росії.

Третій сценарій – наземний вибух на території України. Видання пише, що це найнебезпечніший і тому найменш ймовірний сценарій використання тактичної ядерної зброї для досягнення конкретної військової мети.

Також путін міг би підірвати тактичну ядерну боєголовку для знищення військових чи логістичних цілей у малонаселеній частині західної України, наприклад, десь у сільській місцевості – після попередження людей у районі цілі про евакуацію.

Втім, навіть вибух ядерної зброї малої потужності мав би катастрофічні наслідки на території і, залежно від висоти вибуху, він також може поширити затяжні радіоактивні опади.

Нагадаємо, 5 травня російські військові під час навчань у Калінінграді відпрацювали пуск мобільних комплексів балістичних ракет типу «Іскандер» із ядерною зброєю.

Крім того, нещодавно Дмитро Медведєв заявив, що дії НАТО підвищують ймовірність прямого конфлікту між Альянсом та росією, а це ризикує перейти у «повноцінну ядерну війну».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: