Україна запустила процедуру повернення тіл загиблих в Оленівці

Читать на русском
Також українська сторона вимагає від росії відвідати поранених в Оленівці українських військовополонених.

Україна розпочала процедуру повернення тіл загиблих українських військовополонених у колонії в Оленівці.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у ефірі єдиного телемарафону.

«Я вчора офіційно звернувся до Міжнародного Комітету Червоного хреста, до Моніторингової місії ООН, до їхніх керівників з тим щоб як уповноваженому Верховної Ради з прав людини мені надали можливість відвідати це місце воєнного злочину», – сказав Лубінець.

Окупанти повідомляють про 53 загиблих українських полонених через нібито «удар ЗСУ»В Оленівці розташована колонія №120, де російські окупанти утримують у полоні українських захисників, у тому числі бійців полку Азов.

Він нагадав, що міжнародні інституції, у першу чергу ООН і МКЧХ, були гарантами безпеки, коли бійці виходили з «Азовсталі».

Омбудсмен розповів, що також звернувся до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з пропозицією прибути разом із ним до Оленівки.

«Щоб у нашій присутності експерти-міжнародники взяли проби ґрунту, матеріалів, щоб було абсолютно відкрите розслідування», – сказав Лубінець.

При цьому, він повідомив, що вимагає від рф відвідати поранених в Оленівці українських військовополонених.

«Обов’язкове відвідування поранених. Свідчення поранених слугуватимуть додатковим доказом того, що насправді там відбулося: як відбувався процес переведення, що казали хлопцям, чому їх переводять і саме в цей барак. Наскільки ми знаємо, позитивних змін в умовах тримання там не було», – пояснив омбудсмен.

Лубінець також повідомив, що українська сторона почала процедуру повернення тіл загиблих військовослужбовців, які утримувалися в Оленівці. Посадовець запросив у російської сторони інформацію про загиблих і поранених військовополонених.

Знищення українських полонених в Оленівці: що відомо на даний моментМасова загибель українських військовополонених в Оленівці, яку вже почали порівнювати з Катинню, сколихнула як українське суспільство, так і союзників України за кордоном

Згідно з його словами, є підстави вважати, що йдеться про військову операцію, яка давно готувалася.

«Цей барак був побудований окремо. Для нас це показник того що це військова операція давно готувалася», – пояснив омбудсмен.

Водночас, за словами Лубінця, про підготовку до спецоперації свідчить і те, що на окремих телеграм-каналах ще в червні обговорювалося, що українські Збройні сили будуть бити по Оленівці.

Нагадаємо, у Генштабі вважають, що російські окупанти навмисне обстріляли колонію в Оленівці, де були українські військовополонені, щоб звинуватити Україну у скоєнні «військових злочинів». Також таким чином росіяни планують приховати власні злочини – тортури, знущання.

За даними Офісу генерального прокурора, у колонії загинули близько 40 українських військовополонених, понад 130 було поранено.

Міністерство оборони, Офіс генпрокурора та ГУР МО виступили із спільною спільною заявою щодо обстрілу Оленівки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: