Вбивство українських полонених в Оленівці: МКЧХ запропонував евакуювати поранених українців

Читать на русском
Комітет пропонує евакуювати поранених, передати для них медичне приладдя, засоби захисту та матеріали для судово-медичної експертизи
Фото з місця подійTelegram

Міжнародний Комітет Червоного Хреста заявив, що пропонує свою допомогу і підтримку в евакуації поранених українських військовополонених, постраждалих під час російського терористичного акту в Оленівці.

Про це йдеться у повідомленні на сайті МКЧХ.

Так, Комітет пропонує евакуювати поранених, передати для них медичне приладдя, Засоби захисту та матеріали для судово-медичної експертизи. Крім цього, в МКЧХ вимагають від росії доступ до всіх, хто перебував на території СІЗО під час теракту, щоб оцінити їх стан здоров'я.

Знищення українських полонених в Оленівці: що відомо на даний моментМасова загибель українських військовополонених в Оленівці, яку вже почали порівнювати з Катинню, сколихнула як українське суспільство, так і союзників України за кордоном

«Нашим пріоритетом зараз є забезпечення того, щоб поранені отримували життєво необхідну допомогу, і щоб з тілами тих, хто загинув, поводилися гідно... Всі військовополонені, де б вони не утримувалися, захищені міжнародним гуманітарним правом. Вони більше не беруть участь в бою, і на них не можна нападати. МКЧХ зміг відвідати деяких військовополонених та інших ув'язнених, але не отримав доступ, щоб відвідати їх усіх» - сказано в повідомленні Комітету.

Вранці 29 липня російські ЗМІ з посиланням на міноборони росії повідомили, що Збройні Сили України нібито завдали артилерійського удару по колишній колонії біля н/п Оленівка в Донецькій області, де в СІЗО утримуються українські військовополонені. Окупанти заявили про те, що удар нібито наносився ракетою з РСЗВ HIMARS, і мінімум 53 людини загинуло. Всі загиблі були українськими військовополоненими.

Днем Офіс генерального прокурора назвав перші точні цифри загиблих. За даними ОГПУ, близько 40 українських військовополонених загинуло, понад 130 були поранені. Цифри не остаточні.

Україна має достатньо доказів того, що вбивство українських військовополонених в Оленівці - це спланований росіянами, усвідомлений і цинічний теракт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: