Зеленський вперше з початку війни дав інтерв'ю російським ЗМІ: головні тези

Читать на русском
Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам уперше після вторгнення росії. Обговорювали війну, шляхи її завершення, виведення армії рф, переговори двох сторін, референдум та цілі Володимира Путіна.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю російським журналістам уперше після вторгнення росії. Основними темами розмови стала війна в Україні – прогнози щодо подальших подій, шляхи вирішення конфлікту, ефективність переговорів, ставлення до політики президента росії Володимира Путіна та спростування пропагандистських міфів.

З президентом України у неділю, 27 березня, спілкувалися представники таких російських ЗМІ – головний редактор «Медузи» Іван Колпаков, головний редактор телеканалу «Дождь» Тихон Дзядко, письменник та журналіст Михайло Зигар, кореспондент «Комерсанта» Володимир Соловйов. Інтерв'ю було взято за допомогою Zoom.

Місяць повномасштабної війни в Україні: що за цей час пообіцяв ЗеленськийЯкі обіцянки дав президент Володимир Зеленський за місяць повномасштабної російської агресії – у матеріалі Слово і діло.

Ми публікуємо головні тези та відповіді Зеленського на запитання журналістів.

«Про бойові дії в Україні зараз, ситуацію в Маріуполі та про інформаційний хаос у подачі новин».

  • Хаос інформаційний — зрозуміло, чим він викликаний. Реальність така. Місто Маріуполь заблоковане російськими військовими. Заблоковано всі в'їзди та виїзди з міста. Заміновано порт. Гуманітарна катастрофа всередині міста однозначно, бо заїхати з продуктами харчування, ліками та водою туди неможливо. Російські військові обстрілюють гуманітарні конвої. Вбивають водіїв. Що відбувається із цими вантажами, я вам не можу сказати. Багато з них було відвезено назад…

  • За нашими даними, понад дві тисячі дітей вивезено. Їхня точна локація невідома. Вони можуть бути як з батьками, так і без. Загалом це катастрофа. Я не можу вам передати, як це виглядає взагалі. Це страшно....

  • Просто валяються трупи - їх ніхто не прибирає - російських солдатів і громадян України. Усіх.

«Про втрати Росії на війні, списки загиблих і полонених».

  • Складаються списки. Наші хлопці, я знаю, складали списки – військові хлопці. Всі, хто в полоні — всі списки є, ці дані є... Я думаю, всі списки російської сторони є. Військові наші зверталися до них щодо обміну. Так само, як і російська сторона, зверталася до української сторони. А щоб взагалі говорити про якісь обміни, показуються списки. Ми не тримаємо в секреті, хто у нас військовополонений — здебільшого. Тому списки передавалися…

  • Я вважаю, що є домовленість міняти всіх на всіх.

  • Я сказав: якщо вони крадуть дітей.. Це все закінчиться тим, що не буде жодних переговорів, нічого не буде.

  • Я просто не впевнений, що їм ці списки (взагалі) потрібні. Тому що, як тільки з'являються (у пабліках) якісь ці пацани (тобто російські солдати) — там просто діти… Особливо ці — 2003-2004 рік… Я взагалі здивований…

  • Я тому гадаю, що вони не хочуть показувати, що з трупами. Слухайте, навіть коли собака чи кішка вмирає, так не роблять. Це загалом, як… Це пакети для сміття.

«Про особисте ставлення до росіян після 24 лютого 2022 року»

  • Незважаючи на те, що я президент і маю бути досить прагматичною людиною, ставлення після 24 числа погіршилося. Погіршилося дуже. Втрачена емоційна складова (ставлення) до російської федерації, до народу ....Ставлення погіршилося у всього населення.

  • Сьогодні за цей місяць стався глобальний, історичний, культурний розкол. Світовий. Це не війна. Я вважаю, що це все набагато гірше.

  • І я вважаю, що ось це те страшне розчарування, яке сталося. Розчарування, що перейшло у ненависть народів. Я не маю відповіді, як це можна повернути. У мене немає відповіді, чи це повернеться взагалі коли-небудь. Я не пророк. І це вирішуватимуть саме ті люди, які...

«Про переговори України та Росію – пункти про російську мову, гарантії безпеки та «денацифікацію»»

  • «Денацифікація та демілітаризація» - взагалі ми не обговорюємо це. Я сказав, що наша група… Ми взагалі не сядемо за стіл, якщо говоритимемо про якусь «демілітаризацію», якусь «денацифікацію». Для мене це абсолютно незрозумілі речі.

  • Щодо пункту захисту російської мови…Кожен наступний день війни ставить під питання взагалі розуміння, що таке російська мова. Тобто люди цього не хотітимуть. Люди не хотітимуть читати, дивитися кіно, говорити. …У нас усі говорять, як хочуть, будь-якою мовою. У нас понад 100 національностей мешкає в країні. Тому ми сказали, що лише дзеркальна повага. Російська мова обговорюється, як я вам сказав. Повага до мов народів-сусідів мене цікавить такий договір, я хочу його підписати з усіма сусідніми країнами. Мене цікавлять Росія, Угорщина, Польща — багато різних історичних питань. Румунія і таке інше…

  • Четверта історія — гарантії безпеки та нейтралітет, без'ядерний статус нашої держави. Ми готові на це піти. Це найголовніший пункт. Це був перший важливий пункт для росії, наскільки я пам'ятаю. І наскільки мені пригадується, вони через це розпочали війну. І щоб була безблоковість, щоб, власне кажучи, в Конституції України була безблоковість.

«Про референдум та зміни до Конституції після переговорів»

  • Нас цікавить, щоб цей папір перетворився на серйозну угоду, яка буде підписана... Це я зараз перейду до референдуму. Який буде підписаний там, де є пункти гарантій безпеки, усіма гарантами цієї безпеки. Він обов'язково має бути ратифікований парламентами країн-гарантів, це два.

  • І обов'язково має бути референдум в Україні. Чому? Тому що ми маємо закон про референдуми. Ми прийняли його. Зміни того чи іншого статусу... А гарантії безпеки передбачають конституційні зміни. Розумієте, так? Конституційні зміни. Це дві сесії.

  • Що таке дві сесії? Інакше конституцію не можна змінити. Дві сесії — це рік. Тому референдум — бо тільки народ може ухвалити рішення, що буде такий статус і такі гаранти. Референдум відбудеться протягом кількох місяців, а зміни до конституції відбуватимуться щонайменше рік відповідно до чинного законодавства. Мінімум рік.

  • Референдум неможливий, коли є присутність військ. Це неможливо. Це те, що було у Криму. Який це референдум?

  • Потрібно, щоб російська сторона почала привозити юристів. Хоча б людей, які мають освіту юридичну, а не лише військових

«Про фейкові документи з нападу на росії, «взяття Криму та «біолабораторії»».

  • Я не знаю, що це за документ (що ЗСУ планували запобіжний удар, планували першими напасти на Донбас – ред.). Мені важко взагалі сказати. Якби я його бачив, я відповів би вам. Фейковість усіх документів, які говорять про напад (Україну) на Донбас — 100%.

  • Нещодавно був ще один документ, який я вже бачив. Його показали якраз як ви на початку сказали — Соловйов, але не той… Де мій наказ щодо захоплення Криму. Я, звісно, ​​Володимир Олександрович, але написано українською. Але, зверніть увагу, там скрізь мій підпис стоїть «В.А. Зеленський». Ну, просто «А» не існує. Я «В.О».. Якщо українською. Ці речі їх дуже багато.

  • Про біолабораторії – так, це анекдот. Тут мені нічого пояснити. Ну, нема в нас. Ну, ми б із задоволенням. У нас немає. Ядерної зброї немає, хімічних біолабораторій та хімічної зброї немає. Немає цього.

«Про військову мету України, військову перемогу»

  • Максимально скоротити кількість жертв, скоротити терміни цієї війни. Вивести війська росії на компромісні території - а це все, що було до 24 лютого, до нападу. Нехай повернуться туди. Я розумію, що змусити Росію повністю звільнити територію неможливо, це призведе до третьої світової війни. .. Я все розумію і усвідомлюю це. Тому я й говорю: це компроміс. Поверніться туди, з чого все почалося, і там спробуємо вирішити питання Донбасу, складне питання Донбасу.

Повний текст інтерв'ю опубліковано на порталі Медуза.

Нагадаємо, минулого тижня Зеленський виступив на саміті НАТО і заявив, що Альянс ще може запобігти смертям українців від ударів росії. Президент України також звернувся до G7 і закликав запровадити повне ембарго на торгівлю з рф.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: