Закликав «зруйнувати Стіну» та більше допомагати: Зеленський виступив перед Бундестагом

Читать на русском
Володимир Зеленський закликав Німеччину більше допомагати Україні та зруйнувати нову стіну, яка з'явилася у центрі Європи – між свободою та неволею.

Президент України Володимир Зеленський виступив перед парламентом Німеччини. У ході звернення глава держави подякував Німеччині за допомогу, хоча й сказав, що іноді вона була запізніла, закликав запроваджувати жорсткіші санкції проти Росії та допомогти Україні досягти миру.

«Слово і діло» зібрало основні тези з промови Зеленського.

«Я звертаюся до вас після численних зустрічей, переговорів, заяв і прохань. Після кроків на підтримку, деякі з яких – запізнілі. Після санкцій, яких вочевидь замало, щоб зупинити цю війну. І після того, як ми побачили, скільки звʼязків ваші компанії залишають із Росією. З державою, яка просто використовує вас і ще деякі країни, щоб фінансувати війну», – заявив Зеленський.

За його словами, Німеччина зараз знову опинилася за стіною, тільки не Берлінською, але стіною між свободою та неволею, «і стіна ця міцніє з кожною бомбою, що падає на нашу землю, на Україну».

«Коли ми запитували у вас, що має зробити Україна, щоб стати членом НАТО, бути у безпеці, отримати гарантії безпеки, ми чули у відповідь: такого рішення на столі поки що немає й найближчим часом не буде. Як і крісла для нас за цим столом. Як ви зволікаєте й зараз із питанням про вступ України у Євросоюз», – сказав президент.

Він також висловив жаль щодо того, що Європа не ввела проти Росії превентивні санкції, а «продовжувала економіку». Те саме стосується і ситуації з газопроводом «Північний потік-2».

Зеленський розповів парламентаріям Німеччини про те, що російські війська постійно бомблять мирні міста України та цивільну інфраструктуру.

«Ви це все можете побачити. Якщо підніметесь над цією Стіною. Якщо згадаєте, що значив для вас Берлінський повітряний міст. Який можна було зробити, тому що небо було безпечним. З неба вас не вбивали. Як зараз у нашій країні, коли ми не можемо зробити навіть повітряний міст! Коли небо дає хіба що російські ракети та авіабомби», – сказав Зеленський.

«Я звертаюсь до вас від усіх, хто чув, як щороку політики кажуть: «Ніколи знову». І хто побачив, що ці слова нічого не варті. Бо знову в Європі намагаються знищити цілий народ. Знищити все, завдяки чому ми живемо. Заради чого», – звернувся він до Бундестагу.

Президент України подякував усім – звичайним німцям, журналістам, бізнесам, політикам – за допомогу та підтримку.

«І вдячний політикам, які все ж намагаються... Намагаються зламати цю Стіну. Які між грошима Росії і смертями українських дітей обирають життя. Які підтримують посилення санкцій проти Росії. Таке, яке може гарантувати мир. Мир Україні. Мир Європі. Які не вагаються, чи відключати Росію від SWIFT. Які знають, що потрібне ембарго на торгівлю з Росією. На імпорт звідти усього, що спонсорує цю війну. Які знають, що Україна буде в Євросоюзі».

«Нам складно вистояти без допомоги світу, без вашої допомоги. Складно захищати Україну, Європу. Без того, що ви здатні зробити. Зробити, щоб не озиратись ще й після цієї війни. Після зруйнованого Харкова... Вдруге. через 80-т років. Після розбомблених Чернігова, Сум і Донбасу. Вдруге, через 80-т років. Після закатованих і вбитих тисяч людей. Вдруге, через 80-т років. Бо що тоді історична відповідальність, яка ще досі не спокутана перед Українським народом за те, що було 80-т років тому. І зараз – щоб не зʼявилась нова, за новою Стіною, яка знову буде вимагати спокути», – звернувся Зеленський.

Нагадаємо, що напередодні Володимир Зеленський виступив перед Конгресом США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: