Половина строку за плечима: скільки законодавчих ініціатив висунув Зеленський і скільки з них стали законами

Читать на русском

Володимир Зеленський вже пройшов половину свого президентського шляху – від моменту перемоги у другому турі виборів. Глава держави часто виступає ініціатором різних законів або змін до вже чинних. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки законопроєктів встиг подати президент і на які періоди припала його активність.

Слово і діло пропонує подивитися, скільки законопроєктів подав Зеленський за половину своєї каденції.
Законодавча діяльність ЗеленськогоСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Загалом Володимир Зеленський виступив суб'єктом законодавчої ініціативи у 172 випадках, більшість проєктів він подав у 2020 році. За 2 роки і 5 місяців народні депутати ухвалили 112 президентських законопроєктів.

Упродовж 2019 року Зеленський подав у Раду 58 законопроєктів, ухвалити за цей період вдалося 21.

Важливим ухваленим рішенням стали зміни до статті Конституції щодо обмеження недоторканності народних депутатів. Цей закон виключає неможливість бути притягнутими до кримінальної відповідальності, затриманими чи заарештованими без згоди Верховної ради.

Також Зеленський ініціював внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо захисту викривачів корупції.

Ще однією важливою ініціативою на початку каденції став закон про імпічмент. Згідно з ухваленим документом, процедуру імпічменту можуть запустити 226 нардепів, запідозривши гаранта у державній зраді або будь-якому іншому кримінальному злочині.

Інший запропонований президентом законопроєкт стосувався початку роботи Вищого антикорупційного суду.

У 2020 році Володимир Зеленський вніс у Раду 64 законопроєкти. Протягом року депутати ухвалили 51 з них.

Зокрема, президент виступив ініціатором закону про Всеукраїнський референдум. На голосування можуть виносити питання про внесення змін до деяких розділів Конституції; питання загальнодержавного значення; питання про зміну території України за умови збереження територіальної цілісності нашої держави, а також про припинення дії тих чи інших законів України.

Зеленський підписав закон про референдумПрезидент Володимир Зеленський підписав закон Про всеукраїнський референдум, який Рада ухвалила 26 січня цього року.

Також у 2020 році Зеленський подав законопроєкт про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями – так званий закон про «інвестнянь».

Закон передбачає надання державної підтримки українським та іноземним інвесторам із загальною сумою інвестицій від 20 млн євро.

За майже десять місяців 2021 року президент вніс на розгляд Верховної ради 50 законопроєктів, підтримали за цей період 40 його ініціатив.

Так, серед вагомих законопроєктів був закон про корінні народи України. Він забезпечує права кримських татар як корінного народу (один із пріоритетів Стратегії деокупації і реінтеграції Криму). Саме цей закон спричинив яскраву реакцію у Росії, а Путін порівняв Україну з нацистською Німеччиною.

Також Верховна рада підтримала законопроєкт про основи національного спротиву та ухвалила за основу закон про Великий державний герб.

Доволі скандальним стало ухвалення закону про олігархів. Він буде чинним протягом 10 років, а реєстр олігархів вестиме РНБО. Закон визначає критерії, за якими особу можна вважати олігархом, а також обмеження, які на них накладаються.

Хто зі «Слуг народу» голосував «проти» ініціатив президента, можна подивитися на нашій інфографіці.

Нагадаємо, раніше ми аналізували, як Володимир Зеленський виконував обіцянки протягом 2,5 років свого президентства.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: