«Інвестиційні няні»: чи покращиться в Україні бізнес-клімат для іноземців

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Рада на позачерговій сесії у вівторок, 21 липня, ухвалила в першому читанні законопроект №3760 «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями», поданий президентом Володимиром Зеленським. Економіст Борис Кушнірук у коментарі «Слово і діло» пояснив, що так звані «інвестиційні няні» не підвищать інвестиційної привабливості України загалом, хоча ініціатива може бути корисною в одиничних випадках.

«Це не залучить додаткових грошей абсолютно. Розповідається, що, мовляв, це залучить в Україну нових інвесторів, бо їм допоможуть створити бізнес в Україні. Проблема полягає значно глибше й ці фактори складніші. Для країн, які розвиваються є два визначальних фактори для інвестицій. Перше – це норма прибутку. Вона має бути значно вища. Тому, що, об’єктивно, такі країни менш стабільні, менш стабільна ситуація, тому з цим пов’язано більше ризиків. Друге – чи є в країні зростаючий попит населення, тобто бізнес повинен бути впевнений, що є споживач продукції. Тому, враховуючи ці дві проблеми, не вірю в «інвестиційних нянь». Це все від нерозуміння. Як це має працювати», - сказав Кушнірук.

Законопроект про «інвестиційних нянь»: коли очікувати економічного ефектуЯкі повноваження потрібні інвестняням, шо найбільше цікавить інвесторів та чи матимуть преференції бізнесмени, які вже вклали гроші в економіку України.

Економіст відмітив, в таких умовах, коли не задоволені основні умови, «інвестиційні няні» не сприятимуть загальній інвестиційні привабливості України.

«Це не буде працювати, бо не за рахунок цього визначається інвестиційна привабливість. Це все тому, що люди не розуміють, як це працює і в яких умовах», - відмітив експерт.

У документі сказано, що законопроект буде підтримувати проєкти українських та іноземних інвесторів при наступних умовах: сума інвестицій повинна складати мінімум 30 млн євро; створення не менше 150 нових робочих місць із середньою заробітною платою працівників не менше, ніж на 15% вище середньої заробітної плати у відповідній сфері в регіоні; термін реалізації проєкту - 5 років, термін дії спеціального інвестиційного договору з урядом - 15 років.

Також ці інвестори отримають інвестиційного менеджера, який буде супроводжувати їх від початку проєкту до його закінчення. Отримають вони і до 30% вартості інвестицій з різними наборами стимулів.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс даний законопроект до Ради 1 липня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: