Хто є корінними народами України та які права їм хоче дати Зеленський

Читать на русском

Президент Володимир Зеленський 18 травня зареєстрував у парламенті законопроєкт про корінні народи України. Документ потрібен насамперед для того, щоб забезпечити права кримських татар як корінного народу, це було одним з пріоритетів Стратегії деокупації і реінтеграції Криму. Які корінні народи є в нашій країні і що їм дасть ухвалення законопроєкту, розібралося «Слово і діло».

Кримських татар, караїмів, кримчаків визнають корінними народами України. Що передбачає законопроєкт Зеленського – на інфографіці.
Законопроєкт про корінні народиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Корінний народ України, згідно з визначенням у законопроєкті, – автохтонна етнічна спільнота, яка сформувалася на території України і:

  • є носієм самобутньої мови і культури;

  • має традиційні представницькі органи;

  • становить етнічну меншину в складі населення;

  • не має власного державного утворення за межами України.

В Україні є три корінні народи: кримські татари, караїми, кримчаки. На жаль, свіжих даних про їхню чисельність немає. У 2001 році, згідно з переписом населення, кримських татар в Україні було 243-251 тисяча осіб, караїмів – 671 особа, кримчаків – 406 осіб.

У законопроєкті пропонується затвердити, що корінні народи мають право на самовизначення в Україні (в рамках Конституції), на самоврядування в питаннях, що належать до їхніх внутрішніх справ, мають право на рівний правовий захист (дискримінація забороняється), а також на власну національну символіку.

Крім того, корінним народам гарантується право на захист від будь-яких дій, спрямованих на:

  • позбавлення ознак етнічної приналежності і цілісності як самобутніх народів, позбавлення культурних цінностей;

  • виселення або примусове переміщення з місць компактного проживання;

  • примусову асиміляцію або примусову інтеграцію в будь-якій формі.

«Держава реалізує заходи посиленої підтримки корінних народів України – тимчасові заходи для подолання негативних для корінних народів явищ соціального, правового та культурного характеру, через створення спеціальних сприятливих механізмів реалізації прав, свобод і потреб корінних народів. Заходи посиленої підтримки вводяться Кабінетом міністрів України за запитом і після консультацій з представницькими органами», – йдеться в законопроєкті.

Зеленський запропонував дати корінним народам право створювати свої навчальні заклади. Держава гарантуватиме можливість вивчення мов корінних народів України. Корінні народи зможуть створювати свої ЗМІ, підтримувати які буде держава.

Нагадаємо, експерт розповів «Слово і діло», чому Володимир Зеленський невідкладно подав у Раду законопроєкт про корінні народи.

Також ми писали про те, що передбачає Стратегія деокупації і реінтеграції Криму.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: