Закон про імпічмент: чи реально звільнити президента

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ
Андрій Дудаполітолог

23 вересня президент України Володимир Зеленський підписав закон про імпічмент. Згідно з ухваленим документом, процедуру імпічменту можуть запустити 226 нардепів, запідозривши гаранта в державній зраді або будь-якому іншому кримінальному злочині. Після цього для розслідування передбачуваного злочину президента нардепи повинні створити ТСК. Далі законність претензій оцінюють Конституційний і Верховний суди, а після імпічмент повинні підтримати в голосуванні щонайменше 338 депутатів.

Керівник проєктів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко підкреслила, що процедура, запропонована законом Зеленського, не дозволяє усунути президента з посади.

Юрист позначила, що вся заковика в тому, що для реалізації процедури імпічменту потрібно 3/4 від конституційного складу парламенту.

За її словами, 338 голосів — це нереальна цифра, як би не деталізували закон.

«Не потрібно вигадувати велосипеда. Варто було просто зменшити кількість нардепів, які остаточно ухвалюють рішення про звільнення президента в порядку імпічменту. Наприклад, дві третини. Якби було хоча б 300 голосів, можна було б про щось говорити. В ідеалі — ще менше», —пояснила Кириченко.

Вона акцентувала, що історія України підтвердила, що зібрати понад 300 голосів неможливо. Експерт нагадала, що навіть в ситуації з Януковичем не набралося стільки голосів.

«Тому підписання закону про імпічмент жодним чином не наближає нас до реальності цієї процедури», — констатувала Кириченко.

Також експерт звернула увагу, що ухвалення закону про імпічмент нічого не змінює не тільки у внутрішньополітичній ситуації, а й зовнішньо не додасть балів, оскільки закон не був вимогою міжнародних партнерів.

Політолог Андрій Дуда також дав критичну оцінку закону про імпічмент президента. На його погляд, питання імпічменту — піар-тема для ОПУ, за допомогою якої демонструють, що Зеленський виконує свої обіцянки.

«Звичайно, в умовах монобольшості можна спокійно підписувати подібні закони», — додав він.

Закон про імпічмент: як проходитиме процедура відсторонення президента від посадиПроцедуру імпічменту можуть ініціювати 226 народних депутатів, а для останнього рішення потрібно буде вже 338 голосів.

За його словами, якби Зеленський реально хотів запустити дієву процедуру імпічменту президента, він би міг просто підписати закон про ТСК.

«Це було б і простіше, і ефективніше на практиці», — уточнив Дуда.

Більш докладно про те, як буде проходити процедура відсторонення президента від посади — за посиланням.

Нагадаємо, юрист розповів «Слову і Ділу», що при ухваленні законопроекту про імпічмент був порушений регламент Верховної ради. Це може в подальшому мати серйозні наслідки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: