Зеленський підписав закон про референдум

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський підписав закон Про всеукраїнський референдум, який Рада ухвалила 26 січня цього року.
president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про всеукраїнський референдум», який Рада ухвалила у січні цього року.

Про це повідомляє прес-служба глави держави у четвер, 8 квітня.

У яких країнах проводили референдуми в 2014-2021 рокахУ Росії в 2020 році проводили референдум щодо поправок до конституції. У Шотландії в 2014 році відбувся референдум про незалежність.

«Всеукраїнський референдум є формою безпосередньої демократії в Україні, способом здійснення влади безпосередньо Українським народом, що полягає у затвердженні громадянами України рішень шляхом голосування у випадках і порядку, встановлених Конституцією України та Законом України «Про всеукраїнський референдум», – йдеться в документі.

Відповідно до закону, на референдум можуть виносити питання про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України; питання загальнодержавного значення; питання про зміну території України за умови збереження територіальної цілісності нашої держави, а також про припинення дії тих чи інших законів України або окремих їх положень.

У той же час не можуть виноситися питання, що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права; питання щодо скасовування чи обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці.

Також не можуть виноситися на референдум і питання податків, бюджету, амністії, а також ті, що перебувають у віданні органів правопорядку, прокуратури чи суду.

В Офісі президента уточнили, що на всеукраїнський референдум може виноситися тільки одне питання. Референдум не може проводитися одночасно з виборами.

«Закон передбачає, що рішення, ухвалене на всеукраїнському референдумі, може бути змінене виключно шляхом всеукраїнського референдуму не раніше, ніж через три роки з дня його ухвалення. Новий референдум з питань, що раніше не були підтримані на всеукраїнському референдумі, може бути проведено не раніше, як через один рік з дня оголошення результатів відповідного всеукраїнського референдуму», – йдеться в повідомленні.

Всеукраїнський референдум може призначатися президентом, Верховною радою або проголошуватися главою держави за ініціативою українців, додали у Зеленського.

Нагадаємо, ВР ухвалила законопроект №3612 про народовладдя через всеукраїнський референдум 26 січня 2021 року. Ми писали про те, як голосували нардепи. Що передбачає сам закон – можна почитати тут.

У Раді заявляли, що Всеукраїнський референдум можна буде провести вже в цьому році.

«Слово і діло» також склало детальну інфографіку, у яких країнах проводили референдуми в 2014-2021 роках.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: