Пресконференція Зеленського: які обіцянки виконані та провалені рік потому

Читать на русском
Які обіцянки з торішньої пресконференції виконав і провалив президент Володимир Зеленський.
Слово і діло

Наближається друга річниця президентства Володимира Зеленського, на 20 травня в ОПУ вже анонсували проведення пресконференції. Аналогічний захід відбувся і минулого року: одразу після закінчення жорсткого карантину президент поспілкувався з журналістами біля Маріїнського палацу. Пресконференція тривала трохи більше трьох годин (рекорд пресмарафону глава держави був не готовий повторити), і під час неї Зеленський дав 24 обіцянки. «Слово і діло» пропонує сьогодні підбити підсумки, що за рік було виконано, а що провалено.

За підрахунками «Слово і діло», Зеленський за рік виконав 10 обіцянок з тих, що озвучив на пресконференції, провалив – 4, все ще в процесі – 10.

Що з озвученого на пресконференції виконав Зеленський

У травні минулого року Міністерством освіти в статусі в.о. керувала Любомира Мандзій. На пресконференції Зеленський запевнив, що постійний міністр обов'язково буде.

У червні виконувачем обов'язків міністра освіти став Сергій Шкарлет, а на голосування в Раду його кандидатуру винесли тільки в грудні. 226 голосами він був призначений міністром, але не без скандалу: було відкрито кримінальне провадження через можливе кнопкодавство. Фігура міністра досі спричиняє чимало дискусій, але говорити, що Зеленський не виконав цю обіцянку, було б неправильно.

Також президент виконав обіцянки внести в парламент кілька законопроєктів. Мова про законопроєкт про всеукраїнський референдум, він вже ухвалений Радою і підписаний Зеленським (що він передбачає можна подивитися на інфографіці). Також Зеленський зареєстрував законопроєкт про амністію капіталів (про нього можна прочитати в нашому матеріалі), законопроєкт про «інвестиційних нянь» (хоча його президент вніс не так скоро, як обіцяв) і пакет ініціатив щодо поліпшення інвестиційного клімату.

Що стосується «інвестиційних нянь»: Зеленський обіцяв, що вони будуть працювати для інвесторів, які вкладуть в Україні 30 млн доларів інвестицій та більше. Згідно з президентським законом, державна підтримка інвесторам буде надаватися за умови вкладення від 20 млн євро (24,1 млн доларів). Планка знижена, як і обіцяв президент.

Виконана обіцянка про те, що Україна підпише меморандум з Міжнародним валютним фондом. У червні було підписано меморандум про 18-місячну програму Stand-by і виділений перший транш в розмірі 2,1 млрд доларів. Щоправда, переговори про отримання наступного траншу досі тривають.

На пресконференції Зеленський говорив, що після завершення боротьби з коронавірусом в Україні буде запущена велика приватизація. І хоча COVID-19 не відступив, велика приватизація була розблокована. У червні 2020-го за 1,1 млрд грн продали перший масштабний об'єкт приватизації – готель «Дніпро» в Києві. У цьому році Верховна рада ухвалила закон «Про внесення зміни до розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна» щодо приватизації об'єктів великої приватизації», який дозволяє здійснити ряд підготовчих і організаційних заходів перед продажем великих об'єктів.

Зеленський виконав обіцянку розробити на 2021-й рік програму підтримки пенсіонерів, яким виповнилося 75 років. З 1 липня пенсіонери у віці 75-80 років, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат не досягає розміру середньої зарплати в Україні, будуть отримувати щомісячну компенсаційну виплату в розмірі до 400 гривень. Зобов'язання виконано, але розмір надбавок, звісно, не вражає.

І можна вважати виконаною, хоча і з деякими застереженнями, обіцянку про те, що в Україні з'явиться іпотека під 10% для «кожного громадянина України». Програма «Доступне житло під 10%» стартувала з початку липня, але є нюанси, починаючи від розміру першого внеску, завершуючи тим, що у деяких випадках ставка 10% діє лише протягом першого року.

Нещодавно ввели іпотеку і під 7%, але її видають вкрай кволо: станом на 26 квітня було видано 173 кредити на всю країну. В інтерв'ю з міністром фінансів Сергієм Марченком «Слово і діло» детально висвітлювало особливості іпотеки під 7%.

Які обіцянки з пресконференції президент провалив остаточно

Обіцянку зареєструвати законопроєкти про амністію капіталів Зеленський виконав, але запровадити саму амністію вже в 2020 році не вдалося. Урядові зміни до Податкового кодексу були зареєстровані в грудні, а президентські законопроєкти – в лютому 2021 року.

Не виконана обіцянка перед виборами мера Києва провести праймеріз за участю кандидатів від «Слуги народу» і незалежних кандидатів. У праймеріз в результаті брали участь тільки «слуги» – Ірина Верещук, Олександр Качура, Олександр Дубінський, Микола Тищенко та Дмитро Гурін.

Під час пресконференції Зеленський говорив, що звільнить деяких очільників обладміністрацій за невиконання завдань тільки «після епідемії COVID-19». Але чекати так довго президент не зміг: протягом року, незважаючи на епідемію, голови ОДА змінилися щонайменше в 9 областях, а в деяких і по кілька разів.

Які обіцянки з пресконференції досі/поки що не виконані

До кінця каденції Володимир Зеленський обіцяв відремонтувати всі дороги державного значення. На цей же термін, очевидно, розрахована обіцянка про будівництво 25 спортивних комплексів для кожної області.

До 2023 року, як обіцяв на пресконференції президент, у Запоріжжі побудують великий міст. Також Зеленський говорив, що забезпечить будівництво мечеті в Києві. У Міністерстві культури на наш запит відповіли, що таке доручення від Офісу президента до них не надходило. У квітні стало відомо, що ще в 2019 році компанія SCM подарувала свою земельну ділянку в Києві кримськотатарській громаді для будівництва культурно-освітнього центру з мечеттю.

Зеленський обіцяв розпустити Верховну раду, якщо монобільшість почне лобіювати чиїсь комерційні інтереси або не підтримуватиме важливі законопроєкти. Оскільки парламент працює, значить поки що президента все влаштовує.

Говорив глава держави на пресконференції і про справу Шеремета: за словами Зеленського, якщо підозрювані у вбивстві журналіста не винні – до відповідальності будуть притягнуті ті, хто їх звинуватив. Зараз у справі Шеремета йде суд, а за справу, нагадаємо, особисто відповідає голова МВС Арсен Аваков.

Крім того, Зеленський обіцяв, що суспільство дізнається результати розслідування справи щодо «плівок Єрмака». Про це розслідування, до речі, давно немає новин.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, на якому етапі виконання перебувають обіцянки Володимира Зеленського, які він дав під час пресмарафону 2019 року.

До другої річниці дебатів на стадіоні ми проаналізували, що зараз з претензіями, які Володимир Зеленський пред'являв Петру Порошенку.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: