Риторика Зеленського до вступу на пост президента: що зараз із цими обіцянками

Читать на русском

Володимир Зеленський до інавгурації дав 34 обіцянки, виконав – 8, провалив – 6. Решта поки що в процесі виконання.
Слово і діло

31 березня буде два роки з моменту проведення першого туру президентських виборів, тріумфатором яких став Володимир Зеленський. Сьогодні, щоб підбити проміжні підсумки президентства Зеленського, ми вирішили проаналізувати одну з найцікавіших груп його обіцянок – передвиборчу риторику і обіцянки, які він дав до своєї інавгурації. Тоді, як новачок у політиці та ще «непосвячений» у тонкощі держуправління, Зеленський говорив багато, як йому здавалося, правильних, але все ж важко виконуваних речей.

Загалом за період з 1 січня до 19 травня 2019-го Зеленський дав 34 обіцянки, більшість він озвучив в квітні-травні. З них він виконав 8 зобов'язань, провалив – 6, на різних стадіях реалізації залишається 20.

Вийти з бізнесу

18 квітня під час токшоу «Право на владу» Володимир Зеленський оголосив про рішення залишити власний бізнес, і підкреслив, що «не виходитиме з нього п'ять років, як хтось з якоїсь фабрики», явно натякаючи на Петра Порошенка і його вічну обіцянку продати Roshen.

Свого слова Зеленський дотримав: з травня 2019 року його перестав займатися підприємницькою діяльністю і почав отримувати зарплату винятково в Державному управлінні справами.

Залишити «Квартал 95»

Мало того, Зеленський обіцяв більше не брати участі в шоу студії «Квартал 95». Але в перші місяці президентства Зеленський не зміг утриматися від такої спокуси: з'являвся на сцені «Ліги сміху», в одному з випусків «Вечірнього кварталу, зіграв в пародії« Кварталу »на форумі YES.

Продати президентські літаки

Також Зеленський давав велике інтерв'ю, в якому пообіцяв продати частину президентських літаків і не перекривати доріг своїм кортежем. Першу обіцянку ще не виконано – літаків у розпорядженні перших осіб країни, як і раніше, п'ять. Що стосується другої обіцянки: в Управлінні державної охорони заявили, що під час пересування кортежу президента дорожнього руху не перекривали. Але наш остаточний вердикт – виконано чи ні – буде після закінчення каденції.

Перша пресконференція

Першу пресконференцію на посаді президента Зеленський обіцяв провести не пізніше, як через півтора року. Уже в жовтні 2019-го пройшов 14-годинний пресмарафон за участю глави держави. Так що обіцянка виконана.

Залишитися у країні після завершення каденції

Під час того ж ефіру «Право на владу» Зеленський пообіцяв, що після завершення каденції президента не втече з країни: «Я через п'ять років нікуди не втечу. Тому що я хочу бути президентом гідної країни. Я хочу бути людиною, яку не доженуть після п'яти років, дай Бог, нормального правління, поваги і команди. Я не хочу, щоб мене хтось на вулиці наздогнав і сказав: «Ти такий же, як Порох». Що буде з цією обіцянкою подивимося через три роки, якщо Зеленський не зважиться на другий термін.

Добровільна відставка в разі порушення закону

До президентства Зеленський не раз говорив, що не буде триматися за свою посаду і навіть називав умови своєї можливої відставки. Зокрема, обіцяв піти, якщо коли-небудь порушить закон.

Верифікувати цю обіцянку досить складно. З одного боку, в перші кілька днів на посаді Зеленський прийняв рішення, які суспільство вважає суперечливими з точки зору законності:

  • призначення Андрія Богдана керівником Адміністрації – йдеться про юридичну колізію, коли норми закону про очищення влади суперечать нормам закону про державну службу.

  • розпуск Верховної ради XIII скликання;

  • призначення керівника Генштабу без подання міністра оборони;

  • призначення заступника голови СБУ без подання глави СБУ.

Але, з іншого боку, жодне з цих порушень не доведено в суді.

Не був законним указ Зеленського про скасування призначення Володимира Горковенка членом Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Верховний суд визнав рішення президента протиправним. Але, треба сказати, це недостатня підстава для того, щоб подати у відставку.

Зараз ще триває боротьба президента проти Конституційного суду. Зеленський своїм указом скасував указ Віктора Януковича про призначення Олександра Тупицького главою КСУ. Експерт з конституційного права вважає, що таке рішення може призвести до двовладдя в КСУ або до конституційної кризи в країні. Але це тільки попередня оцінка.

На сайті ОПУ вже була петиція з вимогою, щоб Зеленський пішов у відставку через невиконання цієї обіцянки. На що президент відповів: «Слова моєї обіцянки полишити пост президента України в разі свідомого порушення закону взяті з контексту розмови про неприпустимість існування корупційних схем в управлінні державою, і моя позиція з цього питання залишається незмінною».

Зважаючи на неоднозначність цієї обіцянки, ми поки залишаємо її в процесі виконання і продовжуємо вивчати матеріали.

Ще однією причиною для своєї дострокової відставки Зеленський називав участь оточення в корупційних схемах в оборонці. Поки що немає підстав вважати, що хтось з команди президента до такого причетний.

Крім того, Зеленський і за себе обіцяв, що не братиме участі в корупційних схемах. А якщо хтось із оточення буде використовувати незаконні схеми – буде ув'язнений.

«Нові люди» у владі

Після другого туру виборів майбутній президент запевняв, що його першими кадровими рішеннями буде призначення «нових людей». Обіцянка була провалена прямо на наступний день після інавгурації.

Зеленський призначив Андрія Богдана керівником АП. Раніше Богдан був заступником міністра юстиції в уряді Тимошенко і заступником міністра Кабміну в уряді Азарова. Одним із заступників Богдана став Руслан Рябошапка, теж не нове обличчя у владі – він уже був заступником міністра юстиції за Яценюка.

Окремо Зеленський обіцяв не призначати родичів, товаришів і людей без професійних якостей. «Кумівства у нас не буде», – наголошував він. Але і з цим зобов'язанням Зеленський не впорався.

У перші місяці на посаді Зеленський призначив в ОПУ кількох «екскварталівців», зокрема, Сергія Шефіра та Сергія Трофімова. Головою СБУ став Іван Баканов, якого називають другом президента.

Потім в лютому 2020-го Зеленський призначив керівником ОПУ Андрія Єрмака, якого теж називають «старим товаришем» президента. А віднедавна глава ОПУ – це особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Указ про «справжнє народовладдя»

Своїм першим указом Зеленський затвердити план дій щодо введення в Україні «справжнього народовладдя». Але обіцянка з реальністю не збіглася: насамперед президенту довелося підписати указ про прийняття повноважень верховного головнокомандувача Збройних сил України.

Розслідування щодо дій попередньої влади

Між першим і другим туром виборів Зеленський заявив, що ініціюватиме розслідування правоохоронних органів щодо дій попередньої влади: «Якщо вони винні, однозначно. Є Свинарчуки і так далі, які грабували нашу армію, піднімали собі гроші на крові хлопців».

Станом на кінець 2019 року Державне бюро розслідувань здійснювало досудове розслідування щодо 13 кримінальних проваджень, учасником яких є п'ятий президент України Петро Порошенко.

Крім того, ГПУ порушила три кримінальних провадження за фактом розкрадання колишніми високопоставленими особами спільно з посадовими особами підприємств оборонного комплексу бюджетних коштів під час виконання державного оборонного замовлення.

Обіцянка виконана – розслідування є, але в справах немає звинувачень.

Коаліція у Раді

З колишньою владою – ексрегіоналами і Порошенком – Зеленський також не хотів створювати коаліції у Верховній раді після початку її роботи. В результаті, як він і обіцяв, «Слуга народу» працює у форматі монокоаліції. Останнім часом ходять чутки про можливе об'єднання пропрезидентської фракції з іншою політичною силою, серед претендентів на це називали «Голос» і «Батьківщину».

Збереження Нормандського і Мінського форматів переговорів

Перед вступом на посаду Зеленський обіцяв зберегти Нормандський і Мінський формат переговорів. Обидві обіцянки він виконав.

12 липня 2019-го, щоб відновити роботу Нормандського формату в Парижі зустрілися зовнішньополітичні радники лідерів України, Німеччини, Франції та Росії. А в грудні 2019-го зустрілися вже глави держав: Володимир Зеленський, Володимир Путін, Ангела Меркель і Еммануель Макрон. Однією з їхніх домовленостей був обмін полоненими.

Зараз робота в Нормандському форматі йде тільки на рівні радників.

Мінський формат також зберігається. У червні 2019 року Зеленський повернув Леоніда Кучму до складу Тристоронньої контактної групи. Тоді відбулася і зустріч ТКГ в Мінську. Зараз замість Кучми українську делегацію очолює Леонід Кравчук.

Повернення українських моряків

Зеленський виконав обіцянку зробити все можливе для повернення українських моряків, яких Росія захопила в Керченській протоці.

7 вересня 2019-го відбувся обмін полоненими і ув'язненими між Україною і Росією. Додому повернулися 35 українців, серед них – 24 моряки.

Повернення усіх військовополонених

Крім того, перед виборами Зеленський обіцяв повернути взагалі всіх військовополонених: «Наші нацгвардійці, наші льотчики, наші моряки, наші полонені. Кожного пам'ятаємо, всіх обов'язково повернемо». Обіцянка в процесі виконання. На жаль, так відразу повернути всіх українців не вийде.

Відеозвернення до східних регіонів

Щоб популяризувати західний вектор розвитку Зеленський обіцяв щодня записувати відеозвернення до східних регіонів України. «Ви ж розумієте, ми обрали напрямок в Європу, однозначно, ми хочемо бути не совком, ми хочемо бути європейською державою. НАТО – клас, безпека, рівень армії, все зрозуміло. Але я хочу об'єднати країну. Я буду кожен день записувати відео до східних регіонів України і говорити до них: погляньте, НАТО – не звірюка, не ковтне вас. Подивіться, що це». Нехай люди думають, нехай почнуть читати про це, нехай почнуть вивчати», – говорив він.

Але після вступу на посаду подібних звернень від президента не було, тому обіцянка не виконана.

Також в процесі реалізації обіцянка Зеленського вести «інформаційну війну» для припинення бойових дій на Донбасі. Зараз одним з головних інструментів цієї «війни» є телеканал для тимчасово окупованих територій України «Дім».

Завершення війни на Донбасі

Перед виборами Зеленський багато говорив про війну на Донбасі і запевнив, що зробить все для її закінчення. Пізніше, вже в статусі президента, Зеленський висловив упевненість, що завершить війну протягом каденції.

Притягнення сепаратистів до відповідальності

Також до виборів він обіцяв притягувати до відповідальності сепаратистів, хоча це і не в компетенції президента. Правоохоронці зараз регулярно звітують про затримання і засудження терористів.

З останнього: суд заочно засудив колишнього лідера ЛНР Ігоря Плотницького і двох бойовиків до довічного ув'язнення за скоєння теракту – збиття літака ІЛ-76 під Луганськом.

Збереження стабільності ПриватБанку

Під час виборів усім було цікаво, якою буде позиція Зеленського щодо націоналізованого ПриватБанку (враховуючи близькість Зеленського до Коломойського). Він пообіцяв зробити все, щоб Приват залишався стабільним банком.

Спеціально під ПриватБанк Верховна рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності». Він передбачає, що власники і ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінансової установи з ринку, можуть отримати відшкодування збитку тільки в грошовій формі. Але повернути їм сам банк – не можна.

Хоча КСУ ще не дав висновок щодо конституційності закону, ПриватБанк стабільно працює, тому обіцянку можемо вважати виконаною.

Нагадаємо, «Слово і діло» детально розбирає кожну окрему обіцянку з передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: