Податкова амністія від Зеленського: які активи і за якою ставкою пропонує задекларувати президент

Читать на русском
Володимир Зеленський запропонував з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року ввести можливість добровільного декларування активів за спеціальними ставками.

З приходом Володимира Зеленського до влади в Україні знову ожила ідея амністії капіталів. У своїй передвиборчій програмі президент написав: «Всі роки влада штучно створювала ситуацію, за якої чесно вести бізнес в Україні для підприємця було практично неможливо. Тому ми введемо одноразову «нульову декларацію» для бізнесу. Кожен бізнесмен за 5% зможе задекларувати і легалізувати свої доходи. Отримані кошти підуть на зменшення тарифного навантаження для малозабезпечених. Пройшовши «економічне чистилище», кожен отримає шанс надалі чесно вести бізнес в країні». Потім у Зеленського була вже більш конкретна обіцянка, яку він не виконав – впровадити амністію капіталів в 2020 році. Минулого тижня президент зареєстрував у Раді відразу чотири законопроєкти про податкову амністію (№5153-5156). 2 березня депутати включили їх до порядку денного і, судячи з усього, мають намір ухвалити якомога швидше. «Слово і діло» розібралося, хто зможе скористатися податковою амністією, які активи можна буде задекларувати і що при цьому гарантує держава.

Отже, Володимир Зеленський пропонує з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року провести одноразове добровільне декларування активів фізичних осіб. У цей період держава гарантує декларантам звільнення від кримінальної та адміністративної відповідальності за несплату податків і зборів із доходів.

Хто зможе подати «нульову декларацію»

Подати одноразову добровільну декларацію зможуть фізичні особи-резиденти України, а також фізичні особи-нерезиденти, які на момент отримання активів були резидентами.

Внести в декларацію можна буде доходи, які в момент їхнього отримання підлягали оподаткуванню в Україні, але з них не були сплачені податки і збори.

Але таку можливість отримають не всі. Подати «нульову декларацію» не зможуть особи, які починаючи з 1 січня 2005 року подавали або повинні були подавати декларацію відповідно до антикорупційного законодавства. Це не стосується тих, хто претендував на посаду, але не був призначений або обраний.

Які активи можна буде задекларувати

В одноразовій добровільній декларації фізична особа може вказати такі активи:

  • валютні цінності (за винятком коштів у готівковій формі);

  • цінні папери;

  • рухоме і нерухоме майно, в тому числі об'єкти незавершеного будівництва;

  • частки (паї) у майні юридичних осіб, зареєстрованих (таких, що перебувають) в Україні або за кордоном.

При цьому в декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

Не можна буде внести в «нульову декларацію»:

  • готівкові кошти;

  • активи, отримані в результаті кримінальних правопорушень (крім отриманих від ухилення від сплати податків і зборів або порушення валютного законодавства);

  • активи осіб, щодо яких відкрито судове провадження за статтями «легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом» та «фінансування тероризму».

Які пропонують ставки оподаткування

Для валютних цінностей, розміщених на рахунках в банках в Україні й інших активів, які зареєстровані або перебувають в Україні, ставка буде 5%.

Для валютних цінностей, розміщених на рахунках у фінансових установах за кордоном, прав грошової вимоги до нерезидентів та інших активів, які перебувають за кордоном, ставка буде 9%.

Для державних облігацій України, придбаних декларантом з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року, ставка передбачена в розмірі 2,5%.

Крім того, в законопроєкті №5153 прописана низка активів, заради яких не потрібно подавати спеціальну декларацію. це:

  • квартири площею до 120 квадратів або майнові права на таку квартиру;

  • житлові будинки площею до 240 квадратних метрів, або недобудований будинок такої ж площі (за умови наявності права власності на земельну ділянку);

  • нежитлові будівлі некомерційного призначення або недобудовані житлові будівлі некомерційного призначення площею до 60 квадратів.

  • земельні ділянки, розмір яких не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної статтею 121 Земельного кодексу України;

  • один автомобіль особистого некомерційного використання, який на момент декларування був в праві власності фізособи. Це не стосується транспортного засобу, призначеного для перевезення 10 і більше осіб, легкового автомобіля з об'ємом двигуна не менше 3 тис. куб. см або середньоринковою вартістю понад 375 розмірів мінімальної зарплати, мотоцикла з об'ємом двигуна більше 800 куб. см, літака, гелікоптера, яхти і катера.

  • інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис. грн.

Що держава гарантує, якщо подати добровільну декларацію

Суб'єкта добровільного декларування, в разі сплати одноразового податку, обіцяють звільнити від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства. Для цього законопроєктом №5156 планують внести зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України та Кримінально-процесуальний кодекс.

Крім того, цей же законопроєкт запроваджує кримінальну відповідальність за незаконне розголошення, передання або надання доступу до інформації, яка вказана в добровільній декларації.

Таким чином, держава гарантує нерозголошення інформації державними органами або посадовими особами, крім випадків, коли це прямо передбачено законами або рішенням суду.

Також буде заборонено (крім визначених законом випадків) використання відомостей із такої декларації у розслідуваннях або перевірках щодо декларанта як доказів у кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах (в межах складу і вартості активів, зазначених в добровільній декларації).

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про успішний і негативний досвід інших країн у питанні амністії капіталів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: