25 днів до виборів: хто подолає бар'єр та яких союзів чекати

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

З огляду на соцопитування, з великою ймовірністю бар'єр у 5% подолають п'ять партій: «Батьківщина», «Голос», «Європейська солідарність», «Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя».

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

«Уже помітно, що рівень підтримки «Європейської солідарності» поступово знижується. Причина в тому, що партія Вакарчука активно забирає в них електорат. Така ж ситуація в партії «Слуга народу». Частина електорату партії Зеленського активно переходить до «Голосу». Отже, позиції партії «Голос» зростають», – зазначив Биков.

Також трохи зросли позиції «Батьківщини». Це пов'язано з тим, що патріотичний електорат частково переходить до них, підкреслив він.

«Вони можуть розраховувати на те, що фракція «Батьківщина» буде істотно більшою, ніж у 8-му скликанні парламенту», – уточнив експерт.

Щодо «Слуги народу», то в партії все ж може бути історичний рекорд підтримки на українських парламентських виборах, однак сформувати більшість самостійно їм навряд чи вдасться, додав він.

Підсумки роботи Ради VIII скликання: як виконували програмні обіцянки депутати-списочникиСлово і Діло проаналізувало, як депутати-списочники в парламенті восьмого скликання виконували програмні обіцянки.

«У кожному разі, навіть гіпотетично, якщо «Слуга народу» отримає більшість, їм усе одно потрібно буде з кимось об'єднуватися для того, щоб розділяти відповідальність. А об'єднуватися краще за все з кимось із досвідчених політиків», – пояснив Биков.

За його словами, з тих, хто проходить до Ради 9-го скликання, це вибір між «Опозиційною платформою», ЄС і «Батьківщиною». Однак президент заявляв, що не буде об'єднуватися з Бойком чи Порошенком. Отже, єдиний варіант – Тимошенко.

«Такий союз цілком можливий. Для «Слуги народу» це можливість розділити відповідальність із «Батьківщиною» й при цьому дати можливість Тимошенко реалізувати її «Новий курс», оскільки вона хоче, щоб це було основою нової коаліційної угоди», – наголосив політолог.

«Крім того, в разі, якщо щось піде не так, то можна буде вказати пальцем на Тимошенко й зняти із себе провину», – додав він.

За умови, що в країні ситуація покращиться, це буде спільна перемога і президента, і прем'єра, тим більше значна частина українців вважають, що парламентські вибори – це радше вибори прем'єр-міністра, акцентував фахівець.

Щодо союзу партій «Голос» і «Слуга народу», то якщо якась співпраця й можлива, це не вирішить проблеми кадрового голоду, уточнив він.

За його словами, в складі обох партій є нові обличчя, які не мали досвіду діяльності у виконавчій гілці влади. Потрібно буде вчитися керувати державою.

«Це хороші, нові, перспективні політичні сили. Але нові люди не означають нову якість політики. Тим більше люди, які ще не знають, як насправді функціонує держава», – резюмував Сергій Биков.

Нагадаємо, згідно зі свіжим опитуванням групи «Рейтинг» на парламентських виборах мають шанси такі партії: «Слуга народу» – 45,3%, «Опозиційна платформа – За життя» – 12,1%, «Голос» – 8,4%, «Європейська солідарність» – 7,2%, «Батьківщина» – 7,0%.

«Слово і Діло» склало хронологію парламентської виборчої кампанії.

Також «Слово і Діло» проаналізувало, як депутати-списочники в парламенті восьмого скликання виконували програмні обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: