Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Шинькович

Читать на русском
Нардеп Андрій Шинькович дав 58 обіцянок за час своєї каденції. Провалив поки тільки шість.
Андрій Шинькович

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Шинькович (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Шинькович був обраний до парламенту в 2014 році за виборчим округом №189 (Хмельницька область). Відзначимо, що зараз депутат також є заступником голови комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. За час своєї каденції він встиг дати 58 обіцянок, з яких 40 виконав, а 6 – провалив. Рівень його відповідальності становить 69%.

З провалених обіцянок Шиньковича майже всі є програмними. В першу чергу він обіцяв працювати над впровадженням механізму відкликання народних депутатів, але жодної законодавчої ініціативи не зареєстрував. Так само, як і з питання підвищення стипендії для студентів до рівня прожиткового мінімуму, хоча в своїй програмі Шинькович назвав це першочерговим завданням.

Крім того, Шинькович обіцяв законодавчо закріпити щорічні перевірки декларацій чиновників. У березні 2016 року Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру в 2016 році». Він передбачає подачу чиновниками щорічної декларації в електронній формі та відповідальність за недостовірну подачу даних. Депутат за цей документ чомусь не голосував.

того ж року Шинькович збирався ініціювати подання про внесення зміни до питання зарплати для народних депутатів. «Вона (зарплата – ред.) має становити в середньому 3 середньомісячні зарплати в Україні. Це, по-перше, справедливо (статус і відповідальність народних депутатів ще ніхто не скасовував), по-друге, достатньо (в серпні цей показник досяг 5 тисяч 202 гривень), по-третє, досвід європейських країн, по-четверте, народні депутати будуть залежними від зростання середньомісячної зарплати, а це результат роботи ВР (зростає середня зарплата в країні – зростає зарплата народних депутатів)», – розповідав депутат. Але, знову ж таки, законодавчих ініціатив не вносив.

Багато обіцянок Шинькович виконав для свого округу. За його сприяння з державного бюджету було виділено майже 100 тисяч гривень на капітальний ремонт водопроводу в селі Козин. Також бюджетні кошти депутат обіцяв направити на нову меблювання дитсадків його виборчого округу. «У місті Красилів чотири дитячих навчальних заклади: №1 «Веселка», №2 «Сонечко», №3 «Ромашка» і №4 «Золота рибка». Беру на себе зобов'язання направити держбюджетні цільові кошти – по 25 тисяч гривень на кожний ДНЗ – для того, щоб замінити в них меблі на нові», – заявив він. Наприкінці року стало відомо, що за сприяння депутата садки його округу отримали додатково 100 тисяч гривень.

Шинькович пообіцяв скасувати недоторканність депутатівСказано 22 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

У парламенті Шинькович виконав обіцянку підтримати подання на звільнення з посади голови Національного банку України Валерії Гонтаревої. Нардеп також підтримував необхідність скасування недоторканності суддів. У 2016 році Шинькович проголосував за закон «Про судоустрій і статус суддів», який передбачав звуження суддівської недоторканності.

Ще 12 обіцянок Шинькович залишилося виконати, шість із них програмні, інші стосуються його виборчого округу. Наприклад, у квітні депутат пообіцяв відремонтувати зал патріотичного спортивного клубу в місті Ямпіль. «Найближчим часом в Ямполі ми візьмемося за капремонт автомобільного моста через річку Горинь, яка об'єднує п'ять сіл і сильно скоротить шлях. Не потрібно буде об'їжджати», – додав він. Також депутат пообіцяв сприяти ремонту ділянки автодороги Н-03 Житомир-Чернівці на відрізку 2,7 км через Красилівський район. Хоча ця обіцянка не належить до його компетенції.

Крім того, цього літа Шинькович має внести законопроект, спрямований на боротьбу з різким зниженням закупівельної ціни на молоко: «Наша команда законодавчим шляхом починає захист селян від необ'єктивного та несправедливого зниження закупівельних цін на молоко. Скоро подам відповідний законопроект, який унеможливить різке зниження закупівельної ціни на молоко й захистить селян».

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Володимир Шкварилюк;

Борислав Береза;

Сергій Валентиров;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Тарас Батенко;

Павло Балога;

Євген Бакулін;

Альона Шкрум.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: