Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Альона Шкрум

Читать на русском
Нардеп Альона Шкрум за три з половиною роки виконала 33% обіцянок. З 12 провалених запевнень більше половини відносяться до передвиборчих.

За рік до виборів час підвести підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання і подивитися, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Кожен день «Слово і Діло» буде аналізувати рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться по всьому списку парламентаріїв. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбиралися, як працює Альона Шкрум (Фракція «Батьківщина»).

Після того, як Альона Шкрум стала народним депутатом в листопаді 2014 року, вона дала 42 обіцянки. За час роботи у Верховній Раді нардеп виконала 14 і провалила 12 запевнень. До кінця каденції їй належить втілити в життя ще 16 намірів. На сьогоднішній день Шкрум виконала 33% обіцянок.

Альона ШкрумНародний депутат України

Нардеп виконала передвиборчу обіцянку, записану в програмі «Батьківщини», про визнання Росії державою-агресором, підтримавши Закон про деокупацію Донбасу в лютому 2018 року.

Також Шкрум виконала намір бойкотувати Асамблею Міжпарламентського союзу (організації, створеної для координації дій парламентів світу), який проходив в жовтні 2017 року в Санкт-Петербурзі.

«Ми будемо бойкотувати Асамблею в Росії і закликати парламенти інших країн робити те ж саме», - заявила Шкрум і голосувала за соотвествующее постанову Ради.

Як і обіцяла, Шкрум зареєструвала законопроект, який передбачає позбавлення нардепів зарплати за прогули і кнопкодавство. На відміну від аналогічного законопроекту, який був внесений в Раду раніше, цім документом пропонується позбавляти депутатів половини зарплати за відсутність без поважної причини на більш ніж двох пленарних засіданнях або засіданнях очолюваного ним комітету, а також не нараховувати її за кнопкодавство.

З 12 невиконаних обіцянок Альони Шкрум 7 відносяться до передвиборчих, що записані у програмі «Батьківщини». Нардеп провалила обіцянку, що судді місцевих судів будуть обиратися народом.

«Сформувати суди присяжніх. Створити рівні можливості для захисту своїх прав через суд для всіх громадян. Судді місцевих судів будуть обиратися народом», – записано в програмі «Батьківщини».

Проте, нардепи не внесли до Верховної Ради жодної законодавчої ініціативи про обрання суддів громадою. А коли в червні 2016 року парламент приймав поправки до Конституції щодо правосуддя, що передбачають призначення суддів Президентом України, з 19 представників «Батьківщини» 13 депутатів, в тому числі й Шкрум, проголосували «За». Що стосується судів присяжних, то ця обіцянка поки що висить в повітрі.

Ще одну передвиборчу обіцянку «Батьківщини» – запустити програму з повернення Криму до складу України – ми вважаємо популістською, оскільки такими питаннями займається виконавча влада.

Але є обіцянки, які провалила особисто нардеп Шкрум. Так, вона обіцяла відкрити мережу «універсамів адміністративних послуг», проте не голосувала за проект закону щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг.

За рік нардепу належить виконати або провалити ще 16 обіцянок. Наприклад, відновити безкоштовну видачу земельних актів.

«Залишити сільськогосподарську землю в державній власності та відновити безкоштовну видачу земельних актів. Громадяни зможуть продавати паї державі за вигідною ціною» – задекларовано в програмі партії. Однак ніяких кроків для втілення обіцяного поки що не було зроблено.

Аналогічна ситуація з програмною обіцянкою сприяти поверненню переселенців і відновленню зруйнованих міст. Ще одну передвиборну обіцянку – домогтися скасування недоторканності парламентаріїв – поки що нардеп не зрушила з мертвої точки.

Подивитися, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про які ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Євген Бакулін;

Тетяна Бахтєєва;

Ольга Белькова;

Сергій Валентиров;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Тарас Батенко;

Павло Балога;

Іван Балога.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок і якість їх виконання будь-яких політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Всі обіцянки чинних народних депутатів вже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожного обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: