Погоджувальна рада: за що готові голосувати фракції та групи

Читать на русском

Цього пленарного тижня Верховної Ради України знову все те ж ключове питання – створення Антикорупційного суду. Наприкінці травня депутати почали розглядати поправки до законопроекту, в цей четвер його вже хочуть проголосувати. Тепер від створення Антикорупційного суду залежить не лише отримання траншу від Міжнародного валютного фонду, а й майбутнє уряду: прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що піде у відставку, якщо судовий орган не буде створений найближчим часом.

Спікер Ради Андрій Парубій прогнозує, що у вівторок парламент не встигне пройти всі правки до законопроекту, й вважає найефективнішим днем для голосування – четвер. Після розгляду законопроекту про Антикорупційний суд, депутати планують почати роботу над блоком питань правоохоронної діяльності.

Битва за Антикорупційний суд: як Рада провела тижденьВерховна Рада цього тижня почала розглядати поправки до законопроекту про Антикорупційний суд.

Про Антикорупційний суд на Погоджувальній раді говорили практично всі фракції та позиції з цього питання поки в усіх залишилися незмінними. Крім того, обговорили нещодавнє висловлювання заступника в. о. міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського. «Опозиційний блок» нагадав, що в Раді зареєстрована постанова про звільнення Уляни Супрун і вимагав його розглянути. Цю ж позицію розділила лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. Був обурений заявою Лінчевського також лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Голова фракції «Опоблоку» Юрій Бойко вчергове вимагав звіту в парламенті правоохоронних органів. «Наша вимога залишається такою ж: ми вимагаємо, щоб керівники правоохоронних органів прийшли до Верховної Ради й звітували, коли будуть розслідувані реальні вбивства і теракти, що відбулися в державі. Починаючи з вбивства нацгвардійців, правоохоронців, журналістів, підривів військових арсеналів, і все те, що створює хаос у державі», – заявив він.

Згадали на Погоджувальній раді також про сварку Гройсмана з міністром фінансів Данилюком. «Що це було минулого тижня, панове? Що це був за комікс між прем'єр-міністром і міністром фінансів? Це ж пацанство чистої води», – прокоментував Євген Рибчинський від «Волі народу». Він також закликав колег підтримати кілька законопроектів, зокрема щодо підтримки українських шахтарів і щодо правильності поводження з відходами.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко запевнив, що Радикальна партія не підтримає створення Антикорупційного судуСказано 14 травня 2018 р.Статус обіцянки: Виконано

Група «Відродження» зажадала включити до порядку денного законопроект про інвестиційну привабливість у відновлюваній енергетиці. «Народний фронт» запропонував винести на голосування в четвер ратифікацію угоди між урядами України та Франції про офіційну підтримку в створенні єдиної системи авіаційної безпеки та захисту в Україні. «Це другий етап міжурядової угоди про закупівлю 55 сучасних вертольотів Airbus. Це велике посилення для роботи Державної служби з надзвичайних ситуацій. Зрештою, це дає можливість створення державної системи вертолітної служби порятунку й реагування надзвичайних ситуацій», – підкреслив лідер фракції Максим Бурбак.

Фракція «Блоку Петра Порошенка» заявила про необхідність розглянути законопроект про створення Національного бюро фінансової безпеки, а також закрити кадрові питання: оновлення складу Центральної виборчої комісії, призначення суддів Конституційного суду та аудитора Національного антикорупційного бюро.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, парламент цього тижня може звільнити Олександра Данилюка з посади міністра фінансів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: