Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Євген Балицький

Читать на русском
Нардепу за рік потрібно виконати більшу частину своїх обіцянок, оскільки з попередніми запевненнями він впорався на 26 відсотків.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Євген Балицький (фракція «Опозиційного блоку»).

Народний депутат від одномандатного виборчого округу №80 (Мелітополь) Євген Балицький за час своєї каденції дав 18 обіцянок, з яких 5 виконав, а 6 – провалив. За рік йому потрібно встигнути виконати ще 8 запевнень. Зараз рейтинг відповідальності Балицького становить 26%.

З шести невиконаних обіцянок Балицького чотири є передвиборчими. Він запевняв у своїй програмі, що підтримуватиме децентралізацію влади з подальшим розширенням повноважень місцевих рад. Однак «Опоблок» систематично не голосував за законопроекти на цю тему. Що стосується обіцянки сприяти забезпеченню соціального захисту військовослужбовців, то нардеп не підтримав жоден із безлічі законопроектів, спрямованих на соцзахист українських воїнів і членів їхніх сімей. Крім того, Балицький не зареєстрував жодного проекту закону, спрямованого на реалізацію цієї обіцянки, незважаючи на те, що вона записана в його передвиборчій програмі.

«Пріоритетами в моїй передвиборчій програмі є на державному рівні: - законодавче забезпечення економічних і правових реформ; - децентралізація влади з подальшим розширенням повноважень місцевих рад; - підвищення соціальних стандартів життя громадян; - підтримка базових галузей промисловості та вітчизняного сільгоспвиробника; - проведення військової реформи, переозброєння армії, забезпечення соціального захисту військовослужбовців», – обіцяв кандидат у народні депутати Балицький.

Щодо військової реформи та переозброєння армії, то Балицький не брав участь у голосуванні за проект закону, який передбачав створення Об'єднаного оперативного штабу як органу управління міжвидовими та міжвідомчими угрупованнями військ і розвиток Сил спеціальних операцій Збройних сил України відповідно до стандартів НАТО.

Провалив Балицький і запевнення, що «Опоблок» не братиме участь у голосуваннях у Верховній Раді доти, доки не буде зареєстрований і проголосований їхній законопроект про статус громадян, які постраждали внаслідок АТО. Але через три дні, 23 лютого 2017, року депутати від «Опоблоку» голосували щонайменше за три законодавчі ініціативи. Сам Балицький був серед 25 депутатів, які підтримали поправки Южаніної до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини).

Ще один такий невиконаний намір на рахунку Балицького, лише щодо законопроекту про статус переселенців. На пленарному засіданні Верховної Ради 16 березня 2017 року 4 народних депутати від «Опоблоку» Михайло Папієв, Сергій Дунаєв, Олександр Нечаєв і Микола Скорик підтримали проект закону про заочне правосуддя.

Усі виконані обіцянки Балицького стосуються законотворчої діяльності нардепа. Він запевнив, що «Опоблок» не підтримає створення Антикорупційного суду, й більшість членів фракції не підтримали цю ініціативу в першому читанні. Також «Опоблок» не голосував за відставку генпрокурора Шокіна та за підвищення зарплат для нардепів. Не підтримала фракція й держбюджет-2017, оскільки не були враховані їхні правки.

«Наші пропозиції – це зниження комунальних тарифів до рівня 10% від загального доходу сім'ї, підвищення заробітної плати до 4,5 тисяч гривень, а пенсій – до 2,5 тисяч гривень. Також необхідно знизити ціни на соціально значущі продукти та ліки й ухвалити законопроекти на підтримку промисловості та підприємництва», – заявив нардеп, а коли ці правки проігнорували, то не став голосувати, як і обіцяв.

До наступних виборів залишився рік і нардепу потрібно встигнути за цей час виконати ще 8 обіцянок. Одна з них – «Опоблок» готовий підтримати законопроект про проведення виборів на окупованих територіях. За його словами, проект досі в парламенті не зареєстрований, і в разі неспроможності представників коаліції розробити законопроект «Опоблок» готовий написати такий документ.

Також нардеп запевнив, що готовий голосувати за скасування депутатської недоторканності, але поки що нічого не зробив у цьому напрямку. Ще він запевнив, що не голосуватиме за обмеження виступів українських естрадних виконавців на території Росії. Поки що такої заборони немає навіть у вигляді законопроекту, та й навряд чи вона з'явиться.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Зокрема, останні десять народних обранців:

Олександр Бакуменко;

Віктор Балога;

Дмитро Шенцев;

Валерій Бабенко;

Олена Бабак;

Григорій Шверк;

Ігор Артюшенко;

Володимир Арешонков;

Тетяна Юзькова;

Юрій Бабій.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: