Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Григорій Шверк

Читать на русском
Шверку потрібно виконати половину того, що він наобіцяв за час каденції, але він навряд чи зможе підтримати в Раді голосування за легалізацію проституції та куріння марихуани.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Григорій Шверк (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Народним депутатом України Григорій Шверк став 17 вересня 2015 року. За час своєї каденції він дав 21 обіцянку, з яких 9 виконав, а одну – провалив. Протягом найближчого року нардепу потрібно примудритися й виконати ще 11 обіцянок, а це більше, ніж він встиг втілити в життя за останні три з половиною роки. Зараз рівень відповідальності Шверка дорівнює 43%.

Єдина провалена обіцянка Шверка є водночас передвиборчою й записана в програмі БПП. Шверк не впорався із запевненням, що люди зможуть самі обирати виконкоми на місцях.

«По-третє, має відбутися децентралізація влади. Громади на місцях мають отримати більше прав і коштів на реалізацію повноважень. Виконавча влада в областях належатиме не призначеним згори «губернаторам», а виконкомам, сформованим облрадами, обраними людьми», – записано в передвиборчій програмі БПП.

Проте наприкінці 2017 року Верховна Рада внесла правки до законів про держслужбу, які скасували конкурси під час призначення голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів райдержадміністрацій, які знову призначаються виключно президентом України. Шверк підтримав зазначений законопроект.

При цьому він виконав кілька програмних обіцянок, голосуючи в Раді за деякі законодавчі ініціативи. Він підтримав ухвалення законів, спрямованих на істотне збільшення витрат на модернізацію та посилення ЗСУ та інших структур, які забезпечують захист країни від зовнішньої агресії. Також нардеп голосував за законопроект, що запустив судову реформу, й таким чином, виконав одразу дві передвиборчі обіцянки, що стосуються роботи суддів.

«Домагатися встановлення публічного контролю за призначенням і діяльністю суддів та створення системи їхнього автономного функціонування, незалежного від законодавчої та виконавчої гілок влади», – йдеться в програмі БПП. До речі, Шверк, як і обіцяв, підтримав президентський законопроект про Антикорупційний суд, перед цим проголосувавши за відкликання аналогічного законопроекту нардепа Соболєва. Також нардеп голосував за скасування електронного декларування для громадських організацій, хоча Верховна Рада не змогла ухвалити ці ініціативи.

До кінця каденції нардепу потрібно виконати ще 11 обіцянок із 21, серед яких є й передвиборчі – більш ніж трирічної давнини.

Ніяк не зрушить із місця програмне запевнення про перетворення Антимонопольного комітету на ключовий економічний регулятор. За три з половиною роки парламент ухвалив чотири закони, що стосуються АМКУ, й Шверк підтримав їх усі. Станом на травень 2018 року в Раді чекають свого часу кілька законопроектів на цю тему, отже, нардеп ще має можливість все-таки виконати обіцянку.

А ось передвиборча обіцянка Шверка домогтися проведення антикорупційної люстрації органів виконавчої та судової влади, скоріше за все, буде провалена. Після того, як закон «Про очищення влади» потрапив на розгляд до Конституційного суду й досі перебуває там, багато чиновників часів Януковича через суд відновилися на роботі. Ще один законопроект півтора року лежить мертвим вантажем у профільному комітеті Ради.

Великі труднощі з виконанням програмних обіцянок БПП – перекрити офшори та скоротити кількість податків.

«Необхідно ліквідувати «корупційний податок» на економіку. Соціально відповідальний бізнес має сплачувати податки до бюджету, а не хабарі окремим чиновникам. Для цього кількість податків слід скоротити, їх ставки – зменшити, а шляхи ухилення від сплати податків через офшори – перекрити. Необхідно затвердити систему спрощеного оподаткування для малого й середнього бізнесу. Створити власну справу, взяти відповідальність на себе – це також жити по-новому», – записано в передвиборчій програмі БПП.

Однак у 2016 році Шверк голосував за зміни до Податкового кодексу України, який підвищив ставку податку на доходи фізичних осіб до 18% (замість 15% і 20%). Для аграріїв замість податкових пільг запровадили спеціальний режим оподаткування, за яким не менш ніж 20% доходів мають іти до бюджету. Податок на нерухоме майно зріс із 2% до 3% від розміру мінімальної зарплати.

Щодо скасування офшорів, то в цьому напрямку ані БПП, ані сам нардеп жодних законодавчих ініціатив не подали.

Є в нардепа можливість виконати чотири обіцянки, що стосуються зняття депутатської недоторканності, в разі, якщо в Раді все ж дійде до голосування за ці законопроекти та подання герпрокурора.

Навесні минулого року Шверк в ефірі одного з телеканалів обіцяв підтримати законопроект про легалізацію проституції та марихуани, якби такий з'явився в Раді й був винесений на голосування. На репліку журналістки про те, що в деяких країнах проституція та куріння мархуани легалізовані й дають непогані надходження в бюджет, однак невідомо, як до такої законодавчої ініціативи поставляться українці з моральної точки зору, Шверк заявив: «Я б за це голосував».

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: