Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Альона Бабак

Читать на русском
Народний депутат від Самопомочі Альона Бабак дала 38 обіцянок, 12 не виконала, а з 13 – впоралася.
Слово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Альона Бабак («Самопоміч»).

Бабак була обрана до парламенту в 2014 році за загальнодержавним багатомандатним округом. Відзначимо, депутат також є заступницею голови комітету Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. За час своєї каденції Бабак дала 38 обіцянок, 12 із них провалила, а 13 – виконала. Рівень її відповідальності становить 34%.

Більшість невиконаних обіцянок Бабак – програмні. Наприклад, нардеп мала домогтися відмови від позаблокового статусу України. Однак, коли в грудні 2014 року Верховна Рада ухвалювала відповідний законопроект, Бабак не було в сесійній залі. Також депутат проігнорувала голосування за законопроект «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», що завадило їй виконати обіцянку домогтись удосконалення механізмів відбору суддів. Аналогічна ситуація склалася з обіцянкою домогтися прозорості державних закупівель: Бабак була відсутня під час голосування за проект закону, який поширює систему електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі.

Крім того, Бабак не зареєструвала жодної законодавчої ініціативи про скасування пільг для парламентарів і міністрів, хоча в програмі «Самопомочі» є така обіцянка.

У вересні 2015 року Бабак запевняла, що депутати «Самопомочі» на найближчому пленарному засіданні Ради порушать питання про перегляд балансу видобутку газу в Україні. «Минуло вісім місяців із часу запровадження нових тарифів, вже є інформація, скільки ми фактично спожили (газу – ред.) порівняно з планом. Наприклад, у першому кварталі, а це опалювальний сезон, було спожито фактично на 10% менше, ніж за планом», – зазначила вона. Однак, незважаючи на цю обіцянку, на найближчому засіданні парламенту, 15 вересня, фракція не ініціювала обговорення цього питання.

Раніше Бабак не впоралася зі ще однією обіцянкою, пов'язаною з тарифами. Нардеп обіцяла на початку травня 2015 року подати до Ради звіт робочої групи з вивчення обґрунтованості підвищення тарифів ЖКГ. Але 7 травня нардеп попросила спікера парламенту щодо відтермінування терміну надання звіту.

Більшість виконаних обіцянок Бабак також програмні. У парламенті нардеп голосувала за законопроекти, щоб підняти заробітну плату вчителям, домогтися спрощення процедури надання адміністративних послуг для громадян і бізнесу, домогтися дерегуляції бізнесу.

Також депутат виконала обіцянку про те, що «Самопоміч» не голосуватиме за кандидатуру Юрія Луценка на посаду генерального прокурора України. Фракція кількістю 24 нардепи проголосувала проти відповідної постанови.

До кінця каденції Бабак залишилося виконати 13 обіцянок. Поки жодних кроків нардеп не зробила, щоб домогтися створення на базі університетів потужних науково-навчальних центрів. Як і багато інших нардепів, Бабак обіцяла скасування депутатської недоторканності. Наприкінці 2016 року представники фракції «Самопомочі» зареєстрували в Раді відповідний законопроект. Він навіть був включений до порядку денного парламенту, проте до цього часу так і не розглядався.

Поки незрозуміло, що буде з обіцянкою домогтися створення точок зростання та інструментів розвитку промисловості. У 2015 році нардеп підтримала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зняття регуляторних бар'єрів для розвитку мережі індустріальних парків в Україні)». Але наступного року проголосувала проти проекту закону, що передбачає створення в Україні кредитно-експертного агентства. У Раді також очікує розгляду законопроект «Самопомочі» «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо розвитку вітчизняного виробництва шляхом стимулювання залучення інвестицій у реальний сектор економіки через індустріальні парки».

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: