Обіцянки країни чудес. Як працює нардеп Володимир Арешонков

Читать на русском
Арешонкову слід встигнути за рік виконати стільки ж обіцянок, скільки він уже втілив у життя за останні три з половиною роки. Рівень відповідальності нардепа зараз становить 38 відсотків.
Володимир АрєшонковСлово і Діло

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми вирішили подивитись, як працює нардеп Володимир Арешонков (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

За час своєї каденції народний депутат Володимир Арешонков дав 45 обіцянок, з яких 17 виконав, а 11 – провалив. Ще 17 запевнень йому належить виконати протягом року. Зараз рівень відповідальності Арешонкова становить 38%.

Володимир АрешонковНародний депутат України

Арешонков провалив одразу п'ять передвиборчих обіцянок, записаних у його програмі. Він мав намір домогтися того, щоб люди самі могли призначати й звільняти з посади керівників податкової, міліції, прокурорів, суддів і голів держадміністрацій.

«Ініціювати на законодавчому рівні впровадження механізму впливу громадян на призначення та відсторонення від посади голів держадміністрацій, керівників міліції та податкової, прокурорів, суддів», – записано в його передвиборчій програмі.

Через три з половиною роки Арешонков не ініціював законопроектів, якими б громаді надавалося право впливати на призначення та звільнення з посади керівників податкової, міліції або прокуратури.

Із суддями також не склалося – в 2016 році Рада ухвалила правки до Конституції України (щодо правосуддя), які розпочали судову реформу в Україні. Однак громади так і не отримали можливості впливу на призначення та звільнення з посади суддів. Володимир Арешонков підтримав ухвалення цих змін до Конституції. Разом із тим він особисто не ініціював змін щодо впровадження дієвого механізму впливу громадян на призначення та звільнення з посади суддів.

Що стосується призначення та звільнення голів держадміністрацій, то в листопаді 2017 року Верховна Рада ухвалила поправки до закону про держслужбу, якими повернула всіх голів місцевих державних адміністрацій та їхніх заступників, а також голів РДА у сферу впливу президента. Конкурси, якими їх призначали, були скасовані. Голови державних адміністрацій знову призначаються виключно президентом України. Це суперечить передвиборчій обіцянці народних депутатів від фракції БПП.

Не впорався нардеп з іще одним програмним запевненням у тому, що на законодавчому рівні припинить практику надання платних адміністративних послуг населенню. З 2014 року він так і не подав жодної законодавчої ініціативи з цього приводу.

Володимир АрешонковНародний депутат України
Арешонков планує в 2017 році відремонтувати частину дороги Р-28 «Виступовичі - Житомир»Сказано 18 січня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Провалив Арешонков своє запевнення, що в 2017 році доб’ється ремонту хоча б частини регіональної дороги Р-28 Виступовичі (на Мозир) – Житомир (на Овруч), яка виходить на державний кордон із Республікою Білорусь і забезпечує пропуск транзитного транспорту на країни Балтії. Такі обіцянки не належать до компетенції народного депутата, але ми фіксуємо їх для зваженої характеристики персони в публічному просторі.

Як повідомив нам сам нардеп, на початку серпня був підписаний договір із ТОВ «Автомагістраль» про закупівлю послуг із поточного середнього ремонту окремими ділянками. В 2017 році велися підготовчі роботи, а завершити ремонт планувалося наприкінці 2018-го.

Щоправда, за цей час дорога Виступовичі-Житомир отримала статус міжнародної й, за словами голови Житомирської обласної державної адміністрації Ігоря Гундича, буде відремонтована протягом найближчих двох років – 2018-2019 років.

Володимир АрешонковНародний депутат України
Арешонков обіцяє провести фестиваль патріотичної пісні в КоростеніСказано 22 липня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

У своєму окрузі Арешонков на виборах обіцяв укласти угоду з делегованими представниками громад для вирішення актуальних проблем. Однак до 2017 року така угода підписана не була. Зате, як і обіцяв, нардеп домігся утеплення Олевської гімназії. Також Арешонков провів фестиваль патріотичної пісні в місті Коростені та сприяв відновленню харчування школярів молодших класів у селі Білка.

Ще Арешонков виконав обіцянку про те, що першокласники шкіл у Житомирській області отримають набори шкільного приладдя до 1 вересня, й надіслав запит прем'єр-міністру з приводу компенсації транспортних витрат педагогам, у тому числі й школи села Білка Коростенського району Житомирської області.

Володимир АрешонковНародний депутат України
Арешонков сприятиме узаконенню видобутку бурштину в Житомирській областіСказано 6 березня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Щодо найгостішої проблеми Житомирської області – варварського видобутку бурштину, то всі обіцянки Арешонкова з цього приводу поки в процесі виконання. Нардеп запевнив, що доб'ється узаконення видобутку бурштину в Житомирській області. В квітні 2015 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про видобування та реалізацію бурштину», одним з ініціаторів якого виступив Володимир Арешонков. Через два роки нардеп голосував за інший проект закону «Про видобування та реалізацію бурштину», хоча документ був відхилений і знятий із розгляду. Зараз у парламенті чекає свого часу зареєстрований проект закону «Про особливості виробництва та обігу дорогоцінного каміння органогенного утворення».

Навесні 2017 року Арешонков пообіцяв допомогти отримати ліцензію на видобуток бурштину комунальному підприємству об'єднаної територіальної громади Олевського району, якщо таке буде створене. За його словами, в травні на сесії Житомирської облради ухвалили рішення створити комунальне підприємство «Надра Житомирщини». Зараз проходить етап отримання ліцензії.

Одна із 17 обіцянок, які нардепу належить виконати протягом року, стосується боротьби з масовим незаконним вирубуванням лісу в Житомирській області. Нардеп підтримав проект закону про порятунок лісів Карпат, а також ініціював зміни до деяких законів для вдосконалення відповідальності за порушення лісового законодавства та охорони зелених насаджень. Однак цей законопроект був відкликаний. Наприкінці березня 2018 року парламент ухвалив у першому читанні законопроект про збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів. Депутат підтримав цей документ.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші народні депутати, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: