Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Андрій Шинькович

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Андрій Шинькович (фракція «Блоку Петра Порошенка»).

Шинькович був обраний до парламенту в 2014 році за виборчим округом №189 (Хмельницька область). Відзначимо, що зараз депутат також є заступником голови комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. За час своєї каденції він встиг дати 58 обіцянок, з яких 40 виконав, а 6 – провалив. Рівень його відповідальності становить 69%.

З провалених обіцянок Шиньковича майже всі є програмними. В першу чергу він обіцяв працювати над впровадженням механізму відкликання народних депутатів, але жодної законодавчої ініціативи не зареєстрував. Так само, як і з питання підвищення стипендії для студентів до рівня прожиткового мінімуму, хоча в своїй програмі Шинькович назвав це першочерговим завданням.

Крім того, Шинькович обіцяв законодавчо закріпити щорічні перевірки декларацій чиновників. У березні 2016 року Верховна Рада ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру в 2016 році». Він передбачає подачу чиновниками щорічної декларації в електронній формі та відповідальність за недостовірну подачу даних. Депутат за цей документ чомусь не голосував.

того ж року Шинькович збирався ініціювати подання про внесення зміни до питання зарплати для народних депутатів. «Вона (зарплата – ред.) має становити в середньому 3 середньомісячні зарплати в Україні. Це, по-перше, справедливо (статус і відповідальність народних депутатів ще ніхто не скасовував), по-друге, достатньо (в серпні цей показник досяг 5 тисяч 202 гривень), по-третє, досвід європейських країн, по-четверте, народні депутати будуть залежними від зростання середньомісячної зарплати, а це результат роботи ВР (зростає середня зарплата в країні – зростає зарплата народних депутатів)», – розповідав депутат. Але, знову ж таки, законодавчих ініціатив не вносив.

Багато обіцянок Шинькович виконав для свого округу. За його сприяння з державного бюджету було виділено майже 100 тисяч гривень на капітальний ремонт водопроводу в селі Козин. Також бюджетні кошти депутат обіцяв направити на нову меблювання дитсадків його виборчого округу. «У місті Красилів чотири дитячих навчальних заклади: №1 «Веселка», №2 «Сонечко», №3 «Ромашка» і №4 «Золота рибка». Беру на себе зобов'язання направити держбюджетні цільові кошти – по 25 тисяч гривень на кожний ДНЗ – для того, щоб замінити в них меблі на нові», – заявив він. Наприкінці року стало відомо, що за сприяння депутата садки його округу отримали додатково 100 тисяч гривень.

У парламенті Шинькович виконав обіцянку підтримати подання на звільнення з посади голови Національного банку України Валерії Гонтаревої. Нардеп також підтримував необхідність скасування недоторканності суддів. У 2016 році Шинькович проголосував за закон «Про судоустрій і статус суддів», який передбачав звуження суддівської недоторканності.

Ще 12 обіцянок Шинькович залишилося виконати, шість із них програмні, інші стосуються його виборчого округу. Наприклад, у квітні депутат пообіцяв відремонтувати зал патріотичного спортивного клубу в місті Ямпіль. «Найближчим часом в Ямполі ми візьмемося за капремонт автомобільного моста через річку Горинь, яка об'єднує п'ять сіл і сильно скоротить шлях. Не потрібно буде об'їжджати», – додав він. Також депутат пообіцяв сприяти ремонту ділянки автодороги Н-03 Житомир-Чернівці на відрізку 2,7 км через Красилівський район. Хоча ця обіцянка не належить до його компетенції.

Крім того, цього літа Шинькович має внести законопроект, спрямований на боротьбу з різким зниженням закупівельної ціни на молоко: «Наша команда законодавчим шляхом починає захист селян від необ'єктивного та несправедливого зниження закупівельних цін на молоко. Скоро подам відповідний законопроект, який унеможливить різке зниження закупівельної ціни на молоко й захистить селян».

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Рік до виборів». Читайте, зокрема, як працюють:

Володимир Шкварилюк;

Борислав Береза;

Сергій Валентиров;

Володимир Бандуров;

Юрій Шухевич;

Ігор Шурма;

Тарас Батенко;

Павло Балога;

Євген Бакулін;

Альона Шкрум.

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО