«Все йде за планом»: що відбувається у росії за кілька днів до виборів президента

Читать на русском

У росії склалася неспокійна ситуація за кілька днів до переобрання володимира путіна на п'ятий термін. Тільки протягом 12-13 березня територію рф атакували десятки безпілотників, сталися пожежі на кількох великих нафтових об'єктах, впав літак Іл-76, а в прикордонні області зайшли російські добровольці. Докладніше про ці інциденти – у матеріалі та на карті «Слово і діло».

За кілька днів до перевиборів путіна у росії збивають десятки безпілотників, горять нафтозаводи, а на прикордонних територіях йдуть бої – що відбувається.
Що відбувалося у росії 12-13 березняСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Атаки безпілотників

Вчора, 12 березня, росія пережила безпрецедентну за тривалістю атаку безпілотників – вона розпочалася вночі та тривала протягом усього дня.

Дрони атакували Бєлгородську, Брянську, Воронезьку, Курську, Ленінградську, Московську, Нижегородську, Тульську, Орловську, Рязанську та Ростовську області. Вранці російське Міністерство оборони відзвітувало про збиття 25 безпілотників, пізніше вдень про роботу протиповітряної оборони повідомляла місцева влада.

Крім НПЗ та нафтобаз, у Бєлгороді постраждала, наприклад, будівля місцевої адміністрації. Крім того, повідомлялося про падіння безпілотника на дах торгового центру.

Сьогодні вранці, 13 березня, в Міноборони заявили, що «нейтралізовано» майже 60 безпілотників: у Бєлгородській області – 11, у Брянській – 8, у Воронезькій – 29, у Курській – 8, у Ленінградській – 1, у Рязанській – 1.

Влада різних регіонів заявляла, що внаслідок атак пошкоджено житлові будинки, лінії газопостачання та електропередачі, підстанції. У Бєлгороді дрон атакував будівлю ФСБ – там вибиті вікна та пошкоджено дах.

Також у СБУ повідомили, що цієї ночі атакували дронами базу російських ВПС у Бутурлінівці та військовий аеродром у Воронежі.

Удари по НПЗ та нафтобазах

Однією з головних цілей безпілотників у ці два дні були нафтові об'єкти росії. З початку року Україна вже атакувала низку нафтобаз та НПЗ (докладніше – на інфографіці), після чого російський уряд був змушений запровадити тимчасову заборону на експорт бензину.

Російські НПЗ та нафтобази під ударом дронів: географія атакРосійські НПЗ і нафтобази останні півроку регулярно зазнають атак. Географія ударів – на інфографіці.

Вчора під удар потрапила нафтобаза в Орлі: за інформацією ЗМІ, там стався витік нафтопродуктів, а за півгодини після першого безпілотника прилетів ще один і пошкодив дві будівлі.

Крім того, було атаковано Нижегородський НПЗ «Лукойлу», який виробляє 11% всього бензину в країні. Ударом було виведено з ладу установку, яка забезпечує більше половини переробки заводу.

Сьогодні вночі та вранці дрони атакували вже чотири нафтозаводи: Новошахтинський завод нафтопродуктів у Ростовській області, НПЗ у Рязані, у Кстово Нижегородської області та в Кірішах Ленінградської області. Три останні підприємства входять до п'ятірки найбільших у росії.

Рейди російських добровольців у Бєлгородську та Курську області

Вранці 12 березня легіон «Свобода росії», РДК та Сибірський батальйон заявили, що увійшли до Курської та Бєлгородської області в рамках спільної операції. У кількох зверненнях йшлося про те, що добровольці йдуть, щоб «звільнити росіян від злиднів, бідності та страху», а також, щоб повалити диктаторський режим путіна.

Пізніше легіон публікував відео з моментом переходу російського кордону. А РДК показував відео із моментом прориву кордону танком. Місцеві жителі прикордонних областей також публікували відео з військовою технікою та повідомляли про стрілецькі бої.

Вдень у «Свободі росії» повідомили, що взяли під контроль селище Тьоткіне у Курській області. За деякий час добровольці уточнили, що за населений пункт точаться бої.

Російська влада протягом дня заперечувала прорив кордону. ФСБ заявила, що на кордоні з 10 до 12 березня було знищено «понад 100 людей живої сили противника, шість танків, САУ Caesar, 20 одиниць бойових броньованих машин, опорний пункт».

Путін править понад 9 тисяч днів: як довго утримували владу керівники росії та СРСРПутін править рф більше 9 тисяч днів. На інфографіці – як довго утримували владу керівники росії та СРСР.

Міноборони, у свою чергу, заявило про спробу «українських сил за підтримки танків та бронетехніки зайти на територію рф». Там втрати оцінили в «60 українських терористів, 5 танків та 2 бронетранспортери».

Були також повідомлення про «відбиття атак українських диверсантів у районі Тьоткіного».

Сьогодні вранці легіон «Свобода росії» підтвердив, що все ще знаходиться на території рф.

Крім цього, добровольці випустили заяву, в якій попередили, що будуть змушені «завдати вогневого ураження по військових позиціях, які розміщені в містах Бєлгород та Курськ» і закликали цивільних евакуюватися.

«Путінські вбивці завдають масованих ударів по мирних українських містах, виставляючи свої позиції між вашими будинками, школами ваших дітей та держустановами. Щодня десятки простих невинних людей (переважно жінок та дітей) гинуть від обстрілів із Бєлгорода. Обстріли України з території Бєлгорода мають припинитися! У зв'язку з цим, ми змушені завдати вогневого ураження по військових позиціях, які розміщені в містах Бєлгород і Курськ», – йшлося у заяві.

Сьогодні реакції російської влади ще не було. Але в інтерв'ю володимир путін коментував вчорашні події в країні: він заявив, що «Україна організує атаки безпілотників і диверсантів на російські регіони, щоб перешкодити проведенню президентських виборів», а також на тлі невдач на фронті та для досягнення інформаційного ефекту.

Падіння військово-транспортного літака Іл-76

Ще один значний інцидент, хоч і не пов'язаний з описаними вище подіями – падіння в Іванівській області військово-транспортного літака Іл-76.

Літак прямував до аеродрому «Північний» біля міста Іваново, але через двигун, що загорівся (і, судячи з відео, відвалився в польоті) впав у лісосмузі в районі села Підталиці та Богородського цвинтаря.

Усі люди на борту – 16 осіб – загинули. У Міноборони росії стверджують, що літак виконував плановий політ, а причиною його аварії стала пожежа одного з двигунів під час зльоту.

Повідомлялося, що під час аварії загинули льотчики з Оренбурзької та Тверської областей. ЗМІ також писали, що Іл-76 злетів з аеродрому, на якому базуються літаки далекого радіолокаційного виявлення А-50 (за останній час Україна збила два таких).

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які об'єкти росіян в окупованому Криму зазнали атак у 2023 році.

На інфографіці – які підприємства російської оборонки атакували дрони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: