Законні цілі: які об'єкти росіян у Криму зазнали атак у 2023 році

Читать на русском

Українські війська не зайшли до окупованого Криму у 2023 році, як прогнозував керівник ГУР Кирило Буданов, але росіянам від цього спокійніше не стало. У рамках стратегії з деокупації Криму Україна значно збільшила кількість операцій на півострові, серед наймасштабніших – удари по Керченському мосту та штабу Чорноморського флоту рф, а також по суднобудівному заводу. Завдяки успішним діям Україна розширила зону свого контролю, а росіяни змушені займатися передислокацією інфраструктури флоту з Криму. Докладніше про атаки – на інфографіці «Слово і діло».

У лютому-березні 2023 року Україна атакувала кілька військових частин росіян в окупованому Криму – в Армянську, Бахчисараї та Перевальному.

Наприкінці березня Україні також вдалося знищити російські крилаті ракети «Калібр» під час їхнього транспортування залізницею у Джанкої.

Влітку українські війська вдарили по двох мостах. 22 червня було атаковано Чонгарський міст, який з'єднує окуповану частину Херсонщини та Крим. Через міст проходив один із маршрутів забезпечення окупантів у Херсонській та Запорізькій областях.

Пізніше в Генштабі ЗСУ підтвердили, що удару по Чонгарському мосту було завдано крилатими ракетами Storm Shadow класу «повітря-земля».

17 липня було завдано другого за час повномасштабної війни удару по Кримському мосту. В результаті загинули двоє людей, один проліт моста зійшов з опори, ще один був пошкоджений. Про причетність до спецоперації заявили у Службі безпеки України: об'єкт був атакований експериментальним морським дроном Sea Baby.

Крім того, наприкінці липня з різницею в кілька днів у Криму було атаковано російські склади боєприпасів у Октябрському, Червоногвардійському та Козачій Бухті. В останньому випадку у Головному управлінні розвідки заявили, що йдеться про диверсію.

Ще один склад боєприпасів – в окупованому Севастополі – підірвали 18 жовтня.

Вночі 4 серпня атакували велике нафтове сховище росіян, де зберігалося паливо для Чорноморського флоту.

ЗСУ займалися також ослабленням російської системи протиповітряної оборони Криму. 23 серпня біля села Оленівка на мисі Тарханкут було знищено зенітно-ракетну систему великого та середнього радіусу дії С-400 «Тріумф». Її вартість оцінюється у близько 1,2 млрд доларів.

Ще один комплекс «Тріумф» було знищено біля Євпаторії 14 вересня під час спецоперації СБУ та ВМС України.

5 грудня безпілотники вразили систему радіолокації «Небо-М» в районі населеного пункту Багерово, а також систему радіолокації П-18 «Терек» і систему управління зенітно-ракетних підрозділів «Байкал-1М» біля Стрілкового.

20 вересня ЗСУ вразили командний пункт Чорноморського флоту рф біля селища Верхньосадове – ймовірно, ракетами Storm Shadow. За інформацією ЗМІ, там був 744-й Центр зв'язку Командування чф рф. Зі супутникових знімків, опублікованих наступного дня після удару, видно, що на території знищено частину мінімум однієї будівлі.

А через кілька днів було завдано ракетного удару по штабу Чорноморського флоту росії в Севастополі. Загинули близько 30 російських офіцерів, загибель командувача Віктора Соколова не підтвердилася. Була інформація, що наведення для удару дали «невдоволені високопоставлені російські офіцери в обмін на фінансову винагороду».

4 листопада ЗСУ вдарили по суднобудівному заводу «Затока» у Керчі. Крім самого заводу, було пошкоджено носій крилатих ракет «Калібр» корабель «Аскольд».

Вже 10 листопада було проведено спецоперацію, під час якої було вражено малі десантні кораблі чорноморського флоту рф.

Нагадаємо, «Слово і діло» також писало, як часто окупанти оголошують повітряну тривогу в Криму та перекривають міст через Керченську протоку.

На інфографіці – наймасштабніші атаки на російські аеродроми.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: