Російські НПЗ та нафтобази під ударом дронів: географія атак

Читать на русском

За останні півроку в росії, а також на окупованих нею територіях сталися пожежі майже на 20 нафтобазах та нафтопереробних заводах. Серед об'єктів, які атакували дрони, опинилися найбільші російські заводи. Ефект від атак вже є: експерти відзначали зниження виробництва російськими нафтопереробними компаніями, а також можливість скорочення експорту бензину і палива. Географія атак у вересні-лютому – на інфографіці «Слово і діло».

У жовтні-грудні було атаковано щонайменше п'ять російських нафтобаз на окупованих територіях України: двічі у Феодосії, а також по одній базі у Донецьку, Луганську та Макіївці. Мета цих ударів – обмеження логістичних можливостей російських військ.

Зовсім інша річ удари по НПЗ та нафтобазах на території самої росії. За словами експертів, тривалі та результативні атаки можуть вплинути на обсяги експерта російських нафтопродуктів, створити дефіцит палива в рф або навіть на фронті.

Восени минулого року були атаковані нафтобази в містах Орел і Сочі, а також Афіпський нафтопереробний завод (уже не вперше). Наприкінці року сталася пожежа на нафтобазі «Роснафти» у Воронежі.

З початку 2024 року під удар потрапили дев'ять нафтобаз та НПЗ на території росії.

У січні дрони атакували нафтобазу «Орелнафтопродукт» у місті Орел, внаслідок чого було пошкоджено резервуари з паливом.

18 січня дрони долетіли до Петербурзького нафтового терміналу в Ленінградській області – це найбільший російський термінал з перевалки нафтопродуктів у Балтійському регіоні. Міністр з питань стратегічних галузей промисловості підтвердив, що дрон, який уразив об'єкт, був українського виробництва та пролетів 1250 кілометрів.

19 січня відбулася атака на нафтобазу в Клинцях Брянської області, 21 січня – на завод з переробки газового конденсату в порту Усть-Луга.

У ніч проти 25 січня через атаку дронів виникла пожежа на нафтопереробному заводі «Роснафти» в Туапсе (Краснодарський край). Підприємство орієнтоване на експорт, там виробляють моторне паливо, мазут, вакуумний газойль та дизельне пальне з високим вмістом сірки.

Після атаки ЗМІ повідомили, що завод зупинив переробку нафти та випуск нафтопродуктів. За прогнозом, простой може тривати до кінця лютого або початку березня.

Через кілька днів дрони атакували один із найбільших російських нафтопереробних заводів, який знаходиться в Ярославлі – «Славнафта».

Ефект від атак був зафіксований вже на початку лютого: за даними російських ЗМІ, у січні нафтопереробні компанії на 4% знизили виробництво порівняно із січнем 2023-го. Найбільше постраждала «Роснафта» – через атаку на підприємство у Туапсе.

А за інформацією Bloomberg, з 25 до 31 січня переробка нафти в росії впала до мінімуму за два місяці, зокрема через простої на заводах в Усть-Лузі та Туапсе.

3 лютого через атаку безпілотників було частково порушено виробництво на НПЗ «Лукойлу» у Волгограді: довелося зупинити частину виробничого циклу, оскільки удар припав на технологічну установку первинної переробки нафти.

9 лютого безпілотники атакували відразу два нафтопереробні заводи в Краснодарському краї рф — Ільський та знову Афіпський.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, які об'єкти росіян в окупованому Криму зазнали атак у 2023 році.

На інфографіці – які підприємства російської оборонки атакували дрони.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: