Вгамувати снарядний голод: яку допомогу з боєприпасами вже анонсували союзники цього року

Читать на русском

Збройні сили України зазнають гострого дефіциту боєприпасів і змушені нормувати їх. ЗМІ публікували лист міністра оборони Рустема Умєрова до ЄС, в якому він повідомив, що українські військові в день стріляють лише третину від кількості снарядів, яка необхідна для утримання позицій. У той час, як Північна Корея з минулого року передала росії до трьох мільйонів боєприпасів, європейські союзники України не можуть виконати обіцянку поставити мільйон. «Слово і діло» систематизувало, що відомо про постачання боєприпасів на початок року.

Україна гостро потребує боєприпасів, на інфографіці – яку допомогу вже пообіцяли цього року західні союзники.
Снаряди для України – інфографікаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Амбітна ініціатива Європейського союзу поставити Україні протягом року мільйон артилерійських боєприпасів – із запасів країн-членів та за рахунок контрактів на спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей – виявилася надто амбітною. З березня 2023 року до січня 2024 року ЄС зміг передати лише 330 тисяч снарядів.

Євросоюз не відмовився від плану, а навіть дещо збільшив його, обіцявши передати до кінця року 1,155 мільйона боєприпасів. 200 тисяч мали надійти в лютому (поки не повідомлялося, отримали їх ЗСУ чи ні), ще 170 тисяч заплановано поставити у березні.

До кінця року залишиться поставити ще 450 тисяч снарядів.

ЄС не виконав початковий план з постачання не лише через недостатнє виробництво, а й через те, що частина продукції експортується за межі Європи. За словами єврокомісара з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретона, на експорт до третіх країн йде близько 40% продукції.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба днями закликав Європу заборонити експорт боєприпасів у країні поза блоком: «Усі контракти на експорт боєприпасів, вироблених у Європі, до третіх країн мають бути припинені, і всі такі боєприпаси мають бути спрямовані до України. Кожен патрон, який виробляється в Європі, повинен служити для захисту Європи».

У середині січня стало відомо, що Чехія знайшла за межами Євросоюзу 500 тисяч снарядів калібру 155 міліметрів та 300 тисяч снарядів калібру 122 міліметри. За словами президента Петра Павела, Чехія шукає військові поставки по всьому світу, а потім координується з країнами-партнерами НАТО для їх доставки в Україну: «Поки країни Європейського Союзу не зможуть достатньо збільшити свої потужності з виробництва артилерійських боєприпасів, ми пропонуємо закуповувати боєприпаси для України також у інших країнах».

800 тисяч боєприпасів можуть доставити в Україну за лічені тижні, але потрібні гроші (орієнтовно 1,5 млрд євро).

На даний момент до реалізації плану приєдналися Бельгія (обіцяли виділити 200 млн євро), Канада (23 млн доларів), Нідерланди (250 млн євро).

Поза цією ініціативою Німеччина обіцяла передати Україні 120 тисяч снарядів упродовж року. За інформацією ЗМІ, їх замовлять у Болгарії.

Крім того, Британія виділить 311 млн доларів на закупівлю та виробництво артилерійських боєприпасів.

Нагадаємо, ми також писали, які коаліції для підтримки України створили союзники.

На інфографіці – з якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброї.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: