Оборонна промисловість-2023: виробництво якого озброєння та техніки вдалося наростити

Читать на русском

Українські підприємства оборонно-промислового комплексу в 2023 році змогли втричі збільшити виробничі потужності, заявив глава уряду Денис Шмигаль. Завдання на цей рік, за його словами – зростання потужностей у шість разів. «Слово і діло» пропонує на інфографіці подивитися, якими були успіхи нашої оборонки минулого року.

Порівняно з першим роком повномасштабної війни дохід підприємств «Укроборонпрому» зріс на 88% – з 42 млрд гривень до приблизно 79 млрд. У Міністерстві з питань стратегічних галузей промисловості зазначили, що розвиток оборонно-промислового комплексу дав 1,5% зростання ВВП України в 2023-му.

За рік було відремонтовано та вироблено 637 тисяч одиниць продукції, а той час як у 2022-му лише 52 тисячі.

Важливо також, що зростає частка приватних виробників – їх побільшало вчетверо за 2023-й.

За останній рік «Укроборонпрому» вдалося наростити виробництво мінометних боєприпасів у 42 рази, а артилерійських – у 2,8 рази. Зокрема, в Україні почали виробляти набої для стрілецької зброї, снаряди калібру 73 мм, 125 мм, ВОГ-17, ВОГ-25 та боєприпаси для безпілотників.

Наприкінці року Україні вперше вдалося вийти на виробництво шести самохідних артилерійських установок «Богдана» на місяць. «Богдана» – перша самохідна гаубиця 155-мм калібру, розроблена фахівцями українського ОПК. Її попередні вогневі випробування завершилися лише місяць до початку повномасштабної війни.

Також Україна виробила у 3,4 рази більше бронеавтомобілів, ніж у 2022 році.

Виробництво протитанкових ракетних комплексів «Стугна» вдалося збільшити вдвічі. «Стугна», як і американський комплекс Javelin, призначена для ураження живої сили, рухомих і нерухомих броньованих цілей, що мають комбіновану, рознесену або монолітну броню, а також малорозмірних цілей типу, зокрема, легкоброньованих об'єктів і завислих вертольотів.

Цей ПТРК може вести вогонь ракетами Р-2 різних модифікацій (130 чи 152 мм). Комплекс здатний вражати броньовану мету на відстані від 100 метрів до 4-5 кілометрів залежно від освітлення.

Ще один пріоритет української оборонки – дрони. Станом на минулий рік виробничі потужності державних та приватних компаній становили мільйон fpv-дронів, десятки тисяч ударних дронів середньої дальності, тисяча далекобійних ударних дронів (1000+ км).

Раніше «Слово і діло» писало про успіхи оборонно-промислового комплексу України під час повномасштабної війни.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна у 2024 році має намір збільшити потужності свого оборонно-промислового комплексу одразу у шість разів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: