ЗСУ нормують боєприпаси та використовують у день лише третину від необхідної кількості – FT

Читать на русском
ЗСУ на день необхідно щонайменше 6 тисяч артилерійських снарядів, але через дефіцит стріляють приблизно третину від цієї кількості.
Фото: АА

Україна стикається із критичним дефіцитом західних артилерійських боєприпасів. Збройні сили нормують запаси і стріляють на день приблизно лише третину від кількості снарядів, яка необхідна для збереження своїх позицій.

Про це йдеться у статті Financial Times.

Артилерійські боєприпаси для України: ситуація з поставками від союзниківСитуація з постачанням снарядів Україні – скільки західні союзники вже передали та скільки планують.

У розпорядженні видання є лист, який міністр оборони України Рустем Умєров відправив головному дипломату ЄС Жозепу Боррелю. «Стара істина, як і раніше, вірна: зазвичай перемагає та сторона, у якої найбільше боєприпасів для боротьби… Дефіцит зростає з кожним днем. Можливості противника перевершують Збройні сили України більш ніж 3:1», – йдеться у листі.

Умєров, як цитує FT, написав, що «критична денна мінімальна потреба України становить 6000 артилерійських снарядів, але його сили нині можуть стріляти лише 2000 щодня»

У США та Європі вважають, що ситуація може ще більше погіршитися через нездатність Вашингтона передати допомогу: американські поставки припинено, а обіцяне нарощування виробництва в Європі недостатньо швидке.

«Це насправді настільки серйозно, наскільки ми це показуємо», – сказав представник Міністерства оборони США. Ще один чиновник додав, що Пентагон особливо стурбований збереженням українських систем ППО та запасів боєприпасів.

«Для українців це відчайдушна ситуація на передовій, набагато гірша, ніж вони показують», – сказав високопоставлений дипломат НАТО.

У Європі також стурбовані ризиком дефіциту військової допомоги для України. «Європейцям нелегко буде замінити США. Це не зовсім реалістично», – сказав один високопоставлений європейський дипломат.

Нагадаємо, глава Міноборони Рустем Умєров на початку року визнав, що військові на фронті стикаються з дефіцитом боєприпасів та снарядним голодом. Це гальмує прогрес на полі бою.

Жозеп Боррель днями заявив, що Євросоюз має намір надати Збройним силам України понад 1,1 млн боєприпасів до кінця 2024 року.

Україна, у свою чергу, очікує від ЄС виконання трьох основних кроків для того, щоб збільшити обсяги постачання артилерійських снарядів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: