Досягнення українського ОПК під час повномасштабної війни

Читать на русском

Розвиток оборонно-промислового комплексу України за умов повномасштабної війни – це питання виживання держави, особливо зараз, на тлі можливого скорочення західної підтримки та виснаження запасів на складах союзників. З огляду на те, що війна переходити у затяжну фазу, Україні треба більше покладатися на свої сили у виробництві озброєння. Поки що його рівень не в змозі забезпечити потреби ЗСУ, але деякі успіхи є: на інфографіці «Слово і діло» – досягнення української оборонки.

Бюджет розвитку оборонно-промислового комплексу, розробки, освоєння та впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей порівняно з 2022-м наступного року зросте у 20 разів: 2022 рік – 2,5 млрд гривень, 2023-й – 12 млрд, 2024-й – 51 млрд гривень.

За словами міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна, можливості українського ОПК цього року зросли втричі порівняно з минулим, а в 2024-му очікується зростання ще у шість разів.

Невід'ємна частина сучасних бойових дій – дрони. Восени прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що їхнє виробництво зросло у 100 разів, і розробкою займаються понад 200 українських компаній. Однак цього, на жаль, все ще недостатньо для фронту з огляду на інтенсивність боїв в Україні.

Окрім дронів, ЗСУ також має величезні потреби в боєприпасах. Восени минулого року вперше за часи незалежності було розпочато серійне виробництво артилерійських снарядів 152-мм калібру – це вже дефіцитний радянський калібр, який складно знайти у запасах союзників. Снаряди такого калібру використовуються на самохідних гаубицях «Акація», «Мста-С», «Гіацинт-С», буксированих гаубицях «Гіацинт-Б», «Мста-Б», «Д-20».

За інформацією Укроборонпрому, виробництво розосереджене по великій кількості міст, щоб унеможливити знищення ракетним ударом.

Окрім того, налагоджено виробництво за кордоном. На потужностях країн НАТО Укробонпром розпочав серійне виробництво 82-мм та 122-мм мінометних мін. Артилерійська осколкова міна 82-мм призначена для ураження живої сили ворога з міномета на відстані до 4500 метрів, а 122-мм може вражати ворожу піхоту в радіусі від 25 до 60 м (розліт уламків до 250 м). 122-мм міна призначена ще для ураження інженерних споруд та легкоброньованої техніки.

Також на закордонних потужностях Укроборонпром виробляє артилерійські 122-мм снаряди (для причіпних гаубиць Д-30 та САУ 2С1 «Гвоздика») та танкові 125-мм.

Україна з початку року вчетверо наростила виробництво ПТРК «Стугна»Україна з початку року вчетверо збільшила виробництво ПТРК Стугна-П, повідомив міністр Камишін.

У перспективі Україна планує із двома американськими компаніями виробляти боєприпаси калібру 155-мм (на своїй території). Але на реалізацію проєкту, за прогнозом Камишіна, піде щонайменше два роки.

З останніх озвучених успіхів оборонки: на початку грудня Володимир Зеленський повідомив, що Україна вперше вийшла на виробництво шести самохідних артилерійських установок «Богдана» на місяць.

«Богдана» – перша самохідна гаубиця 155-мм калібру, розроблена фахівцями українського оборонно-промислового комплексу. Робота над САУ розпочалася у 2015-2016 роках, вперше її показали влітку 2018-го. Спочатку «Богдана» мала стати на озброєння у 2020 році (і тоді ж планували розпочати серійне виробництво), але попередні вогневі випробування завершилися лише за місяць до повномасштабного вторгнення росії.

У планах України спільно з Німеччиною запустити виробництво бронетехніки Fuchs та бойових машин піхоти Lynx. Наступного року це вже збирається зробити німецький концерн Rheinmetall AG.

Також у Міноборони повідомили, що ОПК працює над новою, далекобійною версією ракети для комплексу «Нептун».

Нагадаємо, близько 60 світових компаній приєдналися до Альянсу оборонних компаній, щоб виробляти зброю спільно з Україною.

Раніше «Слово і діло» писало, що відомо про плани західних компаній зброї розпочати виробництво в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: