Артилерійські боєприпаси для України: ситуація з поставками від союзників

Читать на русском

Країни Євросоюзу навесні затвердили перспективний план, згідно з яким зобов'язалися протягом 12 місяців поставити Україні мільйон артилерійських снарядів зі своїх запасів та шляхом розміщення спільних замовлень на виробництво. У середині року у ЄС виникли перші побоювання, що обіцянку виконати не вдасться. Місяць тому і в Україні, і в ЄС визнали, що план не реалізують до березня – через бюрократичні перепони та стан оборонної промисловості. Глава Міноборони Німеччини взагалі заявив, що мета із самого початку була занадто амбітною. «Слово і діло» розібралося, скільки снарядів все ж таки змогли поставити Україні країни ЄС та інші союзники, і який план на майбутнє.

Країни Європейського Союзу з початку повномасштабної війни до лютого 2023 року поставили Україні 350 тисяч 155-мм снарядів (натовський калібр).

У березні було затверджено план загальною вартістю 2 мільярди євро, який передбачає відправку Україні протягом року мільйона артилерійських боєприпасів – спочатку з наявних запасів країн-членів ЄС, потім за рахунок контрактів на спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей.

План виконано лише на третину – ЄС поставив Україні 300 тисяч снарядів. Крім того, ще 180 тисяч перебувають у процесі виробництва.

На початку листопада агентство Bloomberg повідомило, що план не буде виконано на 100%, про що ЄС поінформував членів блоку. Спершу інформацію підтвердив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба: «Я вважаю, що причиною цієї проблеми є не відсутність політичної волі Європейського Союзу підтримувати Україну – така політична воля є, — а жалюгідний стан і оборонної промисловості, здатної виробляти достатньо снарядів, і складів, і здатності укладати зовнішні контракти».

Високий представник ЄС Жозеп Боррель запевнив, що мільйон снарядів залишається «політичною ціллю», міністри оборони вивчать, що можна зробити для збільшення темпів виробництва та постачання Україні.

При цьому міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус запропонував поставити питання, чи була ця мета взагалі колись реалістичною.

Але сьогодні Пісторіус обіцяв, що ситуація покращиться, зокрема завдяки допомозі Німеччини. «Ця цифра (мільйон снарядів – ред.) породила очікування, які не виправдалися. Один мільйон не так легко досягти для оборонної промисловості, що перейшла з мирного часу… Ви можете бути впевнені, що ситуація покращиться найближчими місяцями. Тільки Німеччина надасть майже 200 тисяч боєприпасів», – обіцяв він.

Раніше Німеччина вже надала Україні близько 50 тисяч артилерійських снарядів.

Більше снарядів, аніж уся Європа, цього року негласно поставила Україні Південна Корея – близько 330 тисяч, за даними ЗМІ. Країна має один із найбільших запасів 155-мм снарядів у світі, але за законами не може передавати їх безпосередньо до зон військових конфліктів, тому Південна Корея діяла через США.

Самі США з початку повномасштабної війни сумарно передали Україні понад 2 мільйони 155-мм боєприпасів. План майбутніх поставок не озвучувався, але Штати планують нарощувати виробництво, щоб 2025 року виробляти щонайменше 80 тисяч снарядів на місяць.

Велика Британія з початку війни надала Україні 300 тисяч снарядів і до кінця року збирається дати ще «десятки тисяч».

Нагадаємо, водночас, за інформацією ЗМІ, Північна Корея відправила росії понад мільйон артилерійських снарядів.

Раніше «Слово і діло» писало про перспективи військової та фінансової допомоги від Заходу на 2024 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: