Танкова, авіаційна, IT та інші: які коаліції для підтримки України створили союзники

Читать на русском

За час повномасштабної війни з росією та, зокрема, зустрічей у форматі «Рамштайн», західні союзники створили дев'ять коаліцій для допомоги Україні різними видами озброєнь. Їхніми лідерами є Німеччина, Британія, Норвегія, США, Ісландія, Литва, Нідерланди, Данія, Естонія, Люксембург, Латвія та Франція. На чому зосереджена кожна коаліція та які країни в них входять – на інфографіці «Слово і діло».

Союзники створили дев'ять коаліцій для допомоги Україні. Їхні цілі та країн-учасники – на інфографіці.
Коаліції для підтримки УкраїниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Однією з перших у січні 2023 року було створено коаліцію бронетанкової техніки, лідерство в якій взяла на себе, зокрема, Німеччина – саме її танки Leopard знаходяться на озброєнні більшості країн НАТО і Євросоюзу – а також США та Британія.

Наразі до коаліції входять 13 країн: Німеччина, Британія, Данія, Іспанія, США, Канада, Нідерланди, Польща, Португалія, Норвегія, Франція, Фінляндія та Швеція.

Учасники коаліції взяли на себе зобов'язання поставити ЗСУ танки Leopard 1 та Leopard 2, M1 Abrams, Challenger, PT-91 Twardy, AMX10-RC.

До авіаційної коаліції, яку почали створювати минулого року, наразі входять 15 країн: Британія, Бельгія, США, Канада, Греція, Данія, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія, Норвегія, Румунія, Чехія, Франція та Швеція.

Кожна з цих країн має намір зробити свій внесок – або надати Україні літаки, або допомогти з навчанням пілотів. Наприклад, Британія, Данія, Греція, Канада, Люксембург, Румунія, Португалія та деякі інші країни допомагають із тренуванням українських пілотів, а Норвегія, Данія та Нідерланди – збираються передати свої винищувачі F-16. Польща передавала Україні радянські МІГ-29.

В 2023-му було створено корабельну чи морську коаліцію, до якої увійшли Велика Британія, Норвегія (ці дві країни – лідери), Бельгія та Нідерланди. Їхня мета – передавати Україні кораблі та інші засоби для посилення позиції на морі.

Україна вже отримала тральщики-міношукачі від Британії. А Норвегія збирається навчати українських морських піхотинців управлінню малих катерів.

Минулого року почали формувати також ІТ-коаліцію, яку очолили Естонія та Люксембург. Крім них, участь беруть Бельгія, Данія, Британія, Італія, Ісландія, Литва, Латвія, Нідерланди та Україна.

Основним результатом співпраці у рамках ІТ-коаліції, як заявляли в Міноборони, має стати створення єдиної цифрової екосистеми бойового управління та управління оборонними ресурсами для Сил оборони України.

Далекобійні ракети для України від союзників: спільне та відміннеРакети Storm Shadow, SCALP та Taurus летять зі швидкістю 1000-1100 кілометрів за годину. Ще швидше досягає цілі ATACMS. Докладніше – на інфографіці.

Цього року розпочали роботу коаліції протиповітряної оборони та дронів. До коаліції ППО приєдналися 15 країн (Болгарія, Чехія, Данія, Греція, Литва, Нідерланди, Норвегія, Словенія, Іспанія, Великобританія, Бельгія, Україна), а лідерство на себе взяли Німеччина, Франція та США (які зараз нічого не можуть постачати Україні, доки Конгрес не виділив кошти).

Мета спільної роботи очевидна – посилення протиповітряної оборони ЗСУ.

У коаліції дронів, окрім України, ще 8 країн: Латвія, Британія, Естонія, Литва, Швеція, Данія, Німеччина та Нідерланди. Але Міноборони планує залучити ще щонайменше 20 країн, зокрема Туреччину.

У рамках коаліції Україні обіцяли передати тисячі дронів, у тому числі і FPV, на суму 250 млн доларів. Нідерланди, наприклад, заявили, що вже розпочали постачання безпілотників.

Лідерами артилерійської коаліції є США та Франція, також до неї входять Канада, Британія, Німеччина, Польща та власне Україна. Коаліція має короткострокову і довгострокову мету: перша полягає в тому, щоб задовольнити термінові потреби ЗСУ в артилерії, друга – в тому, щоб допомогти Україні створити повністю сучасну артилерію та наблизити її до стандартів НАТО.

Коаліцію з розмінування очолюють Ісландія та Литва. Також участь беруть Бельгія, Греція, Данія, Естонія, Іспанія, Німеччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Швеція та навіть Угорщина (це єдина коаліція, до складу якої входить країна). У Міноборони очікують, що у майбутньому коаліція розшириться.

Коаліція включає елементи гуманітарного розмінування деокупованих територій та розмінування на лінії бойового зіткнення. Учасники передаватимуть Україні техніку та обладнання та готуватимуть фахівців.

Днями президент Франції Еммануель Макрон анонсував створення коаліції для постачання Україні ракет середньої та малої дальності. Хто до неї приєднається наразі невідомо. Нагадаємо, що далекобійні ракети Україні вже передавали США, Британія та Франція, а Німеччина відмовляється.

Нагадаємо, «Слово і діло» також підрахувало, з якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброї.

Крім того, ми писали, яку військову техніку найближчим часом планують списати союзники (потенційно вона могла б стати в нагоді Україні).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: