З якою регулярністю союзники постачають Україні нові зразки західної зброї

Читать на русском

Західні союзники України ще минулого літа сформували коаліцію з передачі американських винищувачів F-16. У деяких країнах почалася підготовка наших пілотів та персоналу, але коли саме прибудуть літаки конкретики немає – у Пентагоні розраховують, що це відбудеться до кінця року. Залишається сподіватися, що невдовзі ми почуємо, що F-16 вже є в українському небі. Поки що «Слово і діло» пропонує згадати, коли підтверджувалося постачання Україні перших партій західного озброєння.

Союзники востаннє передавали Україні нові зразки озброєння у жовтні. Як часто відбуваються такі поставки – на інфографіці.
Інфографіка – постачання зброї УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Про постачання України самохідних артилерійських установок CAESAR президент Франції Еммануель Макрон оголосив 22 квітня 2022 року. Через місяць, 24 травня, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що САУ вже перебувають на передовій.

У травні 2022-го Німеччина погодила передачу Україні САУ Panzerhaubitze 2000. Про їхню появу на полі бою міністр оборони України повідомив 21 червня. За кілька днів прибули американські системи реактивного залпового вогню HIMARS, обіцяні президентом США Джо Байденом 1 червня.

У липні 2022 року Україна отримала американські системи залпового вогню MLRS M270 від Британії та перші зенітні самохідні установки Gepard від Німеччини. Передати їх Німеччина обіцяла ще навесні, але виникли різні проблеми: з поданням заявки від уряду України, з боєприпасами та навчанням ЗСУ. Після того, як Німеччина вирішила проблему з боєприпасами, знайшовши постачальника у Норвегії, озброєння почали готувати для відправки.

У жовтні Україні дали зенітно-ракетні комплекси IRIS-T, переговори про них із Німеччиною розпочалися ще влітку.

У листопаді Україна отримала американські системи протиповітряної оборони NASAMS, на які чекала з липня.

У лютому надійшли перші західні танки – Leopard 2 від Польщі.

У березні до України прибули системи протиповітряної оборони Patriot, про передачу яких США оголосили у грудні. А також британські танки Challenger 2.

У травні США поставили БМП Bradley. Крім того, стало відомо, що Велика Британія передала крилаті ракети великої дальності Storm Shadow.

Наступна західна «новинка» була лише у серпні: Франція дала далекобійні ракети SCALP, обіцяні Макроном за місяць до того.

У вересні минулого року Україна нарешті отримала американські танки Abrams – Байден оголосив про їх передачу ще у січні. А в жовтні Володимир Зеленський підтвердив, що Україна вже має далекобійні ракети ATACMS.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися про перспективи військової та фінансової допомоги від союзників на 2024 рік.

Крім того, ми писали, яку військову техніку найближчим часом планують списати союзники (потенційно вона могла б стати в нагоді Україні).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: