Удари США та Британії по хуситах у Ємені: що сталося

Читать на русском

Конфлікт на Близькому Сході загострюється: вночі 12 січня США та Велика Британія за підтримки союзників завдали ударів по об'єктах у Ємені, які контролюють бойовики-хусити. Удари стали відповіддю на десятки атак хуситів на кораблі у Червоному морі, що поставило під загрозу безпеку на одному із найважливіших морських торгових маршрутів у світі. Хто такі хусити, чому вони нападають на цивільні судна і які їхні об'єкти були уражені цієї ночі – на інфографіці «Слово і діло».

Хто такі хусити

Воєнізований рух хуситів, відомий як «Ансар Аллах» (Прихильники бога), є однією із сторін громадянської війни в Ємені, яка вирує з 2014 року. Сам рух був створений у 1990-х роках Хусейном аль-Хусі, його учасники сповідують шиїтський іслам (зейдизм).

У Червоному морі обстріляли есмінець США та цивільні судна – ПентагонАмериканський есмінець USS Carney та кілька цивільних судів були 3 грудня атаковані у Червоному морі.

В 2004 році аль-Хусі організував антиурядове повстання в Ємені, звинувативши владу в дискримінації зейдитського населення та у співпраці зі США. У вересні 2004-го його було вбито єменськими військами, після чого керівництво угрупуванням перейшло до його брата Абдул-Маліка аль-Хусі.

У 2009 році заколот у Ємені був придушений, а в лютому 2010 року між хуситами та владою Ємену було підписано угоду про припинення вогню.

У 2014 році в Ємені спалахнула громадянська війна, яка почалася з масових протестів хуситів проти скорочення субсидій на нафтопродукти, що спричинило зростання цін на бензин. У ході війни хусити захопили низку великих міст, у тому числі столицю – Сана.

Хуситів активно підтримує Іран, який почав збільшувати свою допомогу угрупованню у 2014 році в міру ескалації громадянської війни та посилення суперництва із Саудівською Аравією. Іран постачає угрупованню зброю та технології (для морських мін, балістичних та крилатих ракет, а також безпілотників).

Напади хуситів на кораблі у Червоному морі: причини та наслідки

Хусити як союзники Ірану є частиною їхньої антиамериканської та антиізраїльської коаліції.

Після вторгнення терористів ХАМАС в Ізраїль та початку операції у Секторі Гази єменські хусити почали нападати на торгові судна в Червоному морі. Так вони демонстрували свою підтримку палестинському угрупованню та обіцяли продовжувати атаки, доки Ізраїль не припинить операцію в Газі.

Єменські хусити атакували корабель ВМС США, який визволяв танкер в Аденській затоціПісля того, як команда військово-морських сил США завершила рятувальну операцію, дві балістичні ракети були випущені з районів, контрольованих повстанцями-хуситами в Ємені.

Хоча хусити стверджують, що завдають ударів по «судах, пов'язаних з Ізраїлем», атак зазнають і кораблі, які не мають відношення до ізраїльської сторони – наприклад, судно Galaxy Leader, норвезьке та німецьке судно тощо.

Загалом, починаючи з 19 листопада, хусити здійснили понад 20 нападів на кораблі у Червоному морі. На цей маршрут припадає близько 15% світової морської торгівлі, зокрема 8% світової торгівлі зерном, 12% – нафтою, 8% – зрідженим природним газом.

Щоб уникнути атак хуситів, судноплавні компанії змушені значно змінювати маршрути, щоб вони пролягали в обхід Червоного моря, в результаті рейси подовжуються на 7-10 днів. Через це вартість перевезення вантажів на контейнеровозах, що прямують з Азії до Європи, зросла вдвічі. Це спричиняє зростання цін на товари.

Через напади на комерційні судна США оголосили в Червоному морі операцію Prosperity Guardian («Вартовий процвітання»), до неї приєдналися також Британія, Бахрейн, Канада, Франція, Італія, Нідерланди, Норвегія, Сейшельські Острови та Іспанія. Мета операції – захистити вільне судноплавство в регіоні.

3 січня США та союзники попередили єменських хуситів про відповідальність за незаконні атаки у Червоному морі з використанням безпілотників та ракет. У заяві зазначалося, що дестабілізуючі дії загрожують свободі судноплавства та життям людям.

Удари США та коаліції по хуситах у Ємені

Цієї ночі США та Британія за підтримки Австралії, Канади, Нідерландів та Бахрейну завдали більше 60 ударів з повітря та моря по військових цілях хуситів у підконтрольних їм регіонах Ємену.

Цілями ударів стали аеродроми, звідки запускають ракети та дрони, а також склади зброї та радари. За інформацією ЗМІ, серед цілей:

  • військова база Кахлан у провінції Саада
  • авіабаза Аль-Дайламі на північ від Сани
  • район аеропорту міста Худайда на Червоному морі
  • аеропорт міста Таїз та інші об'єкти в провінції Таїз у південно-західному кутку Ємену
  • аеродром міста Аббс

Усього, за заявою ВПС США, ударів було завдано більш ніж по 60 цілям на 16 об'єктах.

Президент США Джо Байден підтвердив, що це вимушена відповідь на атаки хуситів у Червоному морі. Прем'єр Британії Ріші Сунак зазначив, що це захід самооборони.

Інші члени коаліції підтвердили, що удару по об'єктах хуситів було завдано відповідно до права держав на індивідуальну та колективну самооборону.

Представники хуситів обіцяли відплатити: вони заявили, що атаки не припиняться, а США та Британії буде «викладено урок на морі».

Іран, який підтримує хуситів, заявив, що удари «є порушенням суверенітету та територіальної цілісності Ємену, а також порушенням міжнародного права».

МЗС росії назвало операцію «перекручуванням англосаксами резолюцій Радбезу ООН і повною зневагою міжнародного права в ім'я ескалації ситуації в регіоні заради своїх руйнівних цілей». Рф також подала запит про термінове засідання Ради безпеки ООН.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, в адміністрації Джо Байдена розробляють плани реагування США на випадок, якщо війна в Секторі Гази переросте у ширший та більш затяжний регіональний конфлікт на Близькому Сході.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: