Низка країн зробила спільну заяву щодо ударів по хуситам

Читать на русском
Коаліція країн, створена для захисту судноплавства в Червоному морі від єменських хуситів, назвала удари по хуситах законною самообороною.
Фото: focus.ua

Країни коаліції, що була створена для захисту судноплавства в Червоному морі від єменських хуситів, виступили із спільною заявою з приводу удару США та Великої Британії по хуситах. Вони наголосили, що цей удар є законною самообороною.

Про це повідомляє Sky news.

Зазначається, що уряди Німеччини, Данії, Південної Кореї та Нової Зеландії приєдналися до заяви після ударів за участю військових сил США та Великої Британії за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів. У ній наголошується, що удари по військових об'єктах хуситів були завдані відповідно до невід'ємного права держав на індивідуальну та колективну самооборону, відповідно статуту ООН.

«Понад два десятки нападів хуситів на комерційні судна з середини листопада – це міжнародний виклик. Сьогоднішня акція продемонструвала спільну відданість свободі судноплавства, міжнародній торгівлі та захисту життя моряків від незаконних і невиправданих нападів», – сказано у заяві.

Також країни закликали до негайного припинення незаконних нападів і попередили, що зловмисники будуть притягнуті до відповідальності, якщо вони і надалі загрожуватимуть життю людей, світовій економіці та вільному руху товарів на критично важливих водних артеріях регіону.

Крім того метою країн коаліції «лишається деескалація напруженості і відновлення стабільності в Червоному морі».

Нагадаємо, коаліцію для захисту судноплавства від хуситів було створено у грудні. До неї увійшли вже понад 20 країн.

На початку січня США та ще 11 країн застерегли хуситів від атак на судна у Червоному морі, попередивши їх про наслідки. А ввечері 11 січня Велика Британія та США заявили про підготовку до нанесення ударів по військових об'єктах та інфраструктурі хуситів у Ємені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: