Адміністрація Байдена готується до можливого розширення війни на Близькому Сході – Politico

Читать на русском
В адміністрації Джо Байдена обговорюють сценарії, за яких США потенційно можуть бути втягнуті у нову війну на Близькому Сході.
Фото: AP

В адміністрації президента Джо Байдена розробляють плани реагування США на випадок, якщо війна в Секторі Гази переросте у ширший та більш затяжний регіональний конфлікт на Близькому Сході.

Про це повідомляє Politico із посиланням на чотирьох чиновників, зокрема високопоставленого представника адміністрації.

Стало відомо, скільки країн долучилися до коаліції з захисту Червоного моря від атак хуситівПонад 20 країн погодилися приєднатися до коаліції, яку очолюють США, із захисту комерційних перевезень у Червоному морі від атак єменських хуситів.

За їхніми словами, в адміністрації обговорюють сценарії, за яких США потенційно можуть бути втягнуті у нову війну на Близькому Сході.

Так, військові розробляють плани завдання удару у відповідь по підтримуваних Іраном бойовикам-хуситам, які нападають на комерційні судна в Червоному морі. План включає удари по об'єктах хуситів в Ємені.

Представники розвідки тим часом опрацьовують варіанти того, як запобігти і відбити можливі напади на США з боку сил, що підтримуються Іраном, в Іраку та Сирії.

Видання зазначає, що потенційна ескалація може призвести до того, що президент США Джо Байден буде ще глибше втягнутим у ситуацію на Близькому Сході якраз у піковий момент передвиборчої кампанії.

Офіційні особи США вважають, що ймовірність ширшого конфлікту зростає після серії зіткнень в Іраку, Лівані та Ірані, які сталися останні кілька днів. Такий розвиток подій загрожує не лише регіональній стабільності, а й шансам Байдена на переобрання, зазначає Politico, адже він обійняв посаду з клятвами покласти край війнам.

Нагадаємо, 29 грудня військова база США на північному сході Сирії зазнала ракетних обстрілів. Відповідальність за це взяли підтримувані Іраном іракські бойовики.

Крім того, 3 грудня військова база США Rumalyn Landing Zone в Сирії зазнала потужної ракетної атаки.

Наприкінці листопада американські та міжнародні сили зазнали чотирьох атак з боку Іраку та Сирії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: