У Червоному морі обстріляли есмінець США та цивільні судна – Пентагон

Читать на русском
Американський есмінець USS Carney та кілька цивільних судів були 3 грудня атаковані у Червоному морі.
Фото: Alamy

У неділю, 3 грудня, військовий корабель і кілька комерційних суден США зазнали нападу в Червоному морі з боку Ємену.

Про це повідомило агентство Associated Press із посиланням на дані Пентагону.

Зазначається, що есмінець США збив щонайменше два запущені по ньому дрони.

Пізніше єменські повстанці-хусити – угруповання «Ансар-Аллах» – визнали, що атакували безпілотником і ракетою два ізраїльські судна, Unity Explorer і Number 9. Про атаку на USS Carney у заяві не згадується.

За даними джерел Reuters, в результаті атаки пошкоджено два британські торгові судна – суховантаж і контейнеровоз. Інформації про постраждалих наразі немає.

Американський чиновник, який побажав залишитися анонімним, сказав, що атака почалася близько 10-ї години ранку в Сані, столиці Ємену. Напад тривав близько п'яти годин.

У Пентагоні на прохання прокоментувати звістки про обстріл сказали, що «бачили інформацію про атаку на USS Carney і комерційні судна в Червоному морі, і нададуть інформацію, коли вона стане доступною».

Перед цим повідомлення про атаку безпілотниками й вибухи у Червоному морі надійшли від британських військових.

У Пентагоні не стали озвучувати, звідки, на їхню думку, вівся обстріл.

Як зазначає Associated Press, ця атака потенційно стала серйозною ескалацією серії морських атак на Близькому Сході, пов'язаних із війною Ізраїлю та ХАМАСу, визнаного у США терористичною організацією.

Представник хуситів, генерал Ях'я Сарі, заявив, що напади триватимуть доти, доки Ізраїль продовжує війну з ХАМАС у Секторі Гази.

Нагадаємо, у жовтні корабель Військово-морських сил США USS Carney перехопив ракети, які могли випустити єменські бойовики.

19 листопада стало відомо, що у Червоному морі єменські хусити захопили вантажне судно. Серед міжнародного екіпажу були й українці.

24 листопада американські військові на Близькому Сході зазнали атак з боку Іраку та Сирії.

27 листопада єменські хусити запустили дві балістичні ракети по американському кораблю USS Mason, який брав участь у визволенні захопленого танкера в Аденській затоці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: