Байден підтвердив авіаудари по об'єктах хуситів у Ємені

Читать на русском
Вночі 12 січня США та Велика Британія завдали масований авіаудар по об'єктах хуситів у Ємені. Це підтвердив президент США Джо Байден.
Фото: Getty Images

У ніч проти 12 січня США та Велика Британія атакували військові об'єкти хуситів в Ємені. Пізніше президент США Джо Байден заявив, що американські збройні сили зробили це за його вказівкою.

Про це йдеться у відповідній заяві на сайті Білого дому.

США оголосили спецоперацію проти хуситів у Червоному моріСША оголосили про початок багатонаціональної операції із захисту Червоного моря на тлі атак хуситів на торговельні судна.

«Сьогодні, за моєю вказівкою, військові сили США разом з Сполученим Королівством і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів успішно завдали ударів по ряду цілей у Ємені, які використовували повстанці-хусити, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найважливіших комерційних маршрутів у світі», – зазначив Байден.

За його словами, ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, в тому числі із застосуванням протикорабельних балістичних ракет вперше в історії.

Також Байден наголосив, що понад 50 країн постраждали від 27 нападів на міжнародне комерційне судноплавство. Він зазначив, що екіпажі з понад 20 держав зазнали погроз або стали заручниками під час актів піратства, а також що понад 2000 суден були змушені змінити маршрут на тисячі кілометрів, щоб обійти Червоне море.

Президент США додав, що сьогоднішня оборонна акція послідувала за широкою дипломатичною кампанією та ескалацією нападів хуситів на комерційні судна. Він зазначив, що ці цілеспрямовані удари – чіткий сигнал, що США та партнери «не терпітимуть нападів на свій персонал і не дозволять ворожим суб'єктам ставити під загрозу свободу судноплавства».

«Я без вагань спрямую подальші заходи для захисту наших людей та вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це необхідно», – підкреслив Байден.

Зазначимо, вночі 12 січня американські та британські військові бомбардували більше десятка об'єктів, що використовуються підтримуваними Іраном хуситами в Ємені в рамках масованого удару у відповідь з використанням ракет «Томагавк», що запускаються з військових кораблів і винищувачів.

Ці удари були спрямовані по радарам, об'єктам протиповітряної оборони, а також по місцях зберігання та запуску дронів, крилатих і балістичних ракет. Вони стали першою військовою відповіддю США проти хуситів, які з початку війни в Ізраїлі постійно атакують комерційні судна безпілотниками і ракетами.

За словами неназваного американського чиновника, США залишають за собою право відповісти, якщо загрози продовжаться.

Нагадаємо, ввечері 11 січня Велика Британія та США заявили про підготовку до нанесення ударів по військових об'єктах та інфраструктурі хуситів у Ємені. А на початку січня США та ще 11 країн застерегли хуситів від атак на судна у Червоному морі, попередивши їх про наслідки.

У грудні США оголосили про початок багатонаціональної спецоперації під назвою «Вартовий процвітання» з метою захисту судноплавства у Червоному морі на тлі атак єменських хуситів.

Також стало відомо, що до коаліції США проти піратства хуситів у Червоному морі приєднались вже понад 20 країн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: