США та Британія готуються завдати ударів по хуситах у Ємені найближчим часом

Читать на русском
США та Велика Британія вночі 12 січня готуються завдати ударів по хуситах, які проігнорували попередження Заходу та посилили атаки на торгові судна у Червоному морі.
Фото: Wikipedia

Велика Британія та США готуються сьогодні вночі завдати ударів по військових об'єктах та інфраструктурі хуситів у Ємені. Також очікується виступ президента США Джо Байдена із цього приводу.

Про це повідомляють Sky News, The Wall Street Journal та The Times.

Зазначається, що прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак санкціонував нанесення авіаударів по позиціях хуситів у Ємені найближчим часом. Очікується, що британські війська приєднаються до союзників.

Раніше Сунак поінформував свій кабінет міністрів про неминучість військового удару по хуситах та наголосив, що Британія «продовжить вживати заходів для захисту свободи навігації та захисту життя в морі».

Як повідомляє The Wall Street Journal, найімовірнішими цілями стануть майданчики для запуску ракет та безпілотників, радари та склади зброї навколо єменських міст Ходейда та Хаджа, а також столична інфраструктура. Як зазначили джерела, Британія та США мають намір скоротити кількість нападів хуситів, не провокуючи при цьому нових конфліктів.

За інформацією Sky News, удари по Ємену будуть нанесені найближчим часом, а протиракетна ППО на американських об'єктах по всьому Близькому Сходу приведена в повну бойову готовність.

Крім того, журналіст газети The Times Стівен Суінфорд написав у соцмережі Х, що після авіаударів США та Британії по хуситах у Ємені, які очікуються цієї ночі, американський президент Джо Байден виступить із заявою. Також із заявами виступатимуть і союзники США.

За даними ЗМІ, обговорення можливих ударів тривали кілька днів.

Також відомо, що лідер хуситів Абдель Малек аль-Хусі заявив про проведення мобілізації у більшості провінцій країни, які перебувають під контролем хуситів.

«Наш народ перейшов до військових мобілізаційних заходів у більшості провінцій, а кількість призовників обчислюється тисячами», – сказав він.

Також з офіційною заявою виступив і Ісламський опір Іраку.

«Якщо Ємен зазнає нападу, ми з усією силою завдамо удару по американських військових базах, розкиданих по всій Західній Азії», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, США та ще 11 країн застерегли єменських хуситів від атак на судна у Червоному морі, попередивши їх про наслідки.

Також відомо, що на тлі атак хуситів на торговельні судна США оголосили про початок міжнародної операції із захисту Червоного моря.

Раніше єменські хусити попередили, що атакуватимуть всі судна, які прямують до ізраїльських портів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: