Атаки у Червоному морі: США та інші країни пригрозили хуситам відповідальністю

Читать на русском
У спільній заяві країн зазначається, що напади хуситів у Червоному морі є незаконними, неприйнятними та глибоко дестабілізуючими.
Ілюстративне фотоGetty Images

Сполучені Штати Америки та ще 11 країн застерегли єменських хуситів від атак на судна у Червоному морі, попередивши їх про наслідки.

Про це йдеться у повідомленні пресслужби Білого дому.

Адміністрація президента Джо Байдена оприлюднила спільну заяву США, Австралії, Бахрейну, Бельгії, Німеччини, Данії, Італії, Канади, Нідерландів, Нової Зеландії, Великої Британії та Японії.

Як зазначається у заяві, напади хуситів у Червоному морі є незаконними, неприйнятними та глибоко дестабілізуючими.

«Напади на судна, у тому числі комерційні, з використанням безпілотних літальних апаратів, малих катерів і ракет, включаючи перше застосування протикорабельних балістичних ракет проти таких суден, є прямою загрозою свободі судноплавства на одному з найважливіших водних шляхів у світі», – йдеться у зверненні.

Вони підкреслили, що напади становлять загрозу для мирних життів і є серйозною проблемою, на яку потрібно реагувати спільними зусиллями. Ця проблема має міжнародний характер, оскільки Червоне море є маршрутом для практично 15% всієї світової морської торгівлі, включаючи 8% глобальної торгівлі зерном, 12% транспортування нафти та 8% міжнародної торгівлі зрідженим природним газом.

«Нехай наше послання буде чітким: ми закликаємо негайно припинити ці незаконні напади та звільнити незаконно затримані судна та екіпажі. Хусити нестимуть відповідальність за наслідки, якщо вони продовжать загрожувати життю людей, світовій економіці та вільному руху торгівлі на найважливіших водних шляхах регіону», – зазначено у спільній заяві.

Як відомо, підтримувані Іраном повстанці-хусити, які після років війни контролюють значну територію в Ємені, з листопада обстрілюють міжнародні судна в Червоному морі. Ці напади угруповання називає відповіддю операції Ізраїлю проти терористичного угруповання ХАМАС у Секторі Гази.

Нагадаємо, на тлі атак хуситів на торговельні судна США оголосили про початок міжнародної операції із захисту Червоного моря.

Раніше єменські хусити попередили, що атакуватимуть всі судна, які прямують до ізраїльських портів.

А нещодавно іранський ударний безпілотник вразив танкер з хімікатами, що перебував в Індійському океані. На борту спалахнула пожежа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: