Орбан пропонує повернутися до питання переговорів щодо членства України в ЄС «через 5-10 років»

Читать на русском
Віктор Орбан заявив, що членство України в ЄС не співпадає з національними інтересами Угорщини та пропонує розглянути питання переговорів через 5-10 років.
Getty Images

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що питання про вступ України до Євросоюзу «не має стояти на порядку денному». На думку політика, спочатку ЄС має укласти з Україною угоду про стратегічне партнерство на 5-10 років, а лише потім повернутись до питання переговорів про членство.

Він сказав про це в ефірі Kossuth Radio.

Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країнСкільки часу минало між початком переговорів та вступом країн до ЄС – на інфографіці. Найшвидше членами стали Австрія, Фінляндія та Швеція.

За словами Орбана, членство України в ЄС «сьогодні не збігається з національними інтересами Угорщини». Він також вважає, що в блоці немає єдиної думки щодо цього, тому тему навіть не варто ставити до порядку денного.

Головною перешкодою для вступу України, заявив угорський прем'єр, є війна: «Україна перебуває у стані війни, тому її правова система інша. Ми не знаємо, наскільки велика її територія, скільки населення, оскільки її мешканці постійно тікають».

Замість переговорів про членство Орбан пропонує укласти з Україною угоду про стратегічне партнерство на 5-10 років, а «коли ми побачимо, що можемо співпрацювати», повернутися до питання переговорів.

Він також заявив, що європейські економіки перебувають у поганому стані, водночас ЄС «кидає гроші в Україну».

«Ми дали Україні багато грошей, через це європейські економіки перебувають у поганому стані. ЄС відправляє гроші вагонами в Україну, щоб українська армія перемогла на передовій. Але вона не виграє, і я не впевнений, що якщо ми пошлемо більше грошей, вона виграє. Давайте витрачати гроші не на війну, а на мир та припинення вогню. Друге питання: якщо ми хочемо давати гроші, звідки ми їх даємо? З бюджету ЄС чи окремого фонду, який буде створено міжурядовою угодою? Я підтримую останнє», – сказав Орбан.

Нагадаємо, напередодні після засідання уряду глава канцелярії Орбана повідомив, що Угорщина не підтримає рішення про початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу, а також надання Україні 50 млрд євро до 2027 року.

Раніше Орбан уже казав, що Україна «зовсім не готова» до початку переговорів щодо вступу до ЄС.

Він також погрожував заблокувати всю допомогу Україні від ЄС, якщо лідери блоку не погодяться переглянути свою стратегію підтримки Києва.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: