Зеленський прокоментував наміри Угорщини блокувати переговори про вступ України до ЄС

Читать на русском
Україна поки не бачить проблеми у позиції Угорщини щодо переговорів про вступ до ЄС, оскільки зараз влада зосереджена на виконанні рекомендацій Єврокомісії. Про це сказав президент Зеленський.
Фото: Офіс президента України

Україна зосереджена на виконанні всіх рекомендацій Єврокомісії і тому поки що не звертає особливої уваги на заяви угорської сторони щодо блокування переговорів щодо вступу до ЄС.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з головою Євроради Шарлем Мішелем та лідеркою Молдови Майєю Санду.

Майбутнє України в ЄС: перспективи представництва у Європарламенті та фінансуванняНа яке фінансування від ЄС та кількість місць у Європарламенті може розраховувати Україна у разі вступу до блоку.

Він зазначив, що поки що не бачить проблеми в позиції Угорщини. Більше того, далеко не факт, що Будапешт може стати тим «слоном у кімнаті», який, зрештою, вплине на ситуацію.

«Глобально ще немає проблеми. Я вважаю, що «слоном у кімнаті» може бути будь-хто. Залежить від багатьох речей. Найголовніше для нас – виконувати все на шляху, як заплановано. Є сім рекомендацій, ми маємо повністю їх виконати, щоб до нас не було жодних питань», – сказав глава держави.

Президент також закликав окремі країни не підігрувати Кремлю.

«Дуже хотілося б, щоб ми не грали на руку росії. Бо коли немає об'єднання, а навколо такого рішення важливе єднання Європи, то після таких рішень можуть ламатися й інші рішення щодо допомоги Україні – щодо санкційного тиску, фінансової допомоги. Все це великі виклики для всіх, уже не лише для України, а виклик для збереження єдності ЄС», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, що 8 листопада Єврокомісія рекомендувала розпочати переговори щодо членства України в ЄС. У грудні відбудеться саміт лідерів країн-членів блоку, на якому вони обговорюватимуть прогрес України та рекомендації ЄК.

Після цього в Угорщині заявили, що Україна не підходить для членства в ЄС, оскільки «принесе війну». А замість переговорів щодо вступу до канцелярії Орбана запропонували надати Україні «статус, наближений до членства в ЄС».

Раніше ми розповідали, які кроки на шляху вступу до Євросоюзу вже зробила Україна.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: