ЄК схвалила 900 млн євро для Угорщини, щоб вплинути на позицію Орбана щодо України – Reuters

Читать на русском
Європейська комісія погодила виділення Угорщини коштів у розмірі 900 мільйонів євро, щоб спробувати розблокувати допомогу Україні. Про це повідомляє Reuters.
Фото: EPA

Європейська комісія погодила виділення Угорщині коштів у розмірі 900 мільйонів євро, щоб спробувати розблокувати допомогу Україні.

Рішення було затверджено 23 листопада, повідомляє Reuters.

Зеленський прокоментував наміри Угорщини блокувати переговори про вступ України до ЄСУкраїна поки не бачить проблеми у позиції Угорщини щодо переговорів про вступ до ЄС, оскільки зараз влада зосереджена на виконанні рекомендацій Єврокомісії. Про це сказав президент Зеленський.

Журналісти зазначають, що гроші для Угорщини, які виділялися країнам ЄС у рамках програми постпандемічного економічного стимулювання, були заморожені через побоювання з приводу корупції та відмови від демократичних принципів за часів прем'єр-міністра Віктора Орбана.

Наразі рішення ЄК має бути схвалено іншими країнами ЄС. Швидше за все, питання обговорюватиметься під час переговорів 8 грудня між міністрами фінансів країн-членів ЄС.

Офіційний представник Угорщини з ЄС Тібор Наврачич, коментуючи сьогоднішнє рішення, заявив, що Будапешт продовжить переговори з Брюсселем, щоб розблокувати «всі кошти ЄС, на які ми маємо право, якнайшвидше».

Зазначається, що блок розглядає можливість надання подальшої допомоги Угорщині, щоб заручитись підтримкою Будапешта з питань, пов'язаних з Україною. При цьому джерела Reuters, що беруть участь у підготовці саміту лідерів ЄС, на якому обговорюватимуть питання України, «висловили скептицизм» з приводу того, що на Орбана можна вплинути.

Нагадаємо, нещодавно в Угорщині заявили, що Україна не підходить для вступу до блоку, оскільки «принесе війну». Крім того, замість переговорів щодо вступу до канцелярії Орбана запропонували надати Україні «статус, наближений до членства в Євросоюзі».

Раніше повідомлялося, що уряд Угорщини планує консультації з населенням щодо вступу України до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: