Орбан погрожує заблокувати всі рішення ЄС щодо України – Politico

Читать на русском
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пригрозив заблокувати всю допомогу Україні від ЄС, якщо лідери блоку не погодяться переглянути свою стратегію підтримки Києва.
Фото: Getty Images

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан пригрозив заблокувати всю допомогу Україні від ЄС, якщо лідери блоку не погодяться переглянути свою стратегію підтримки Києва.

Про це повідомляє Politico з посиланням на лист Орбана до голови Європейської ради Шарля Мішеля.

Зеленський прокоментував наміри Угорщини блокувати переговори про вступ України до ЄСУкраїна поки не бачить проблеми у позиції Угорщини щодо переговорів про вступ до ЄС, оскільки зараз влада зосереджена на виконанні рекомендацій Єврокомісії. Про це сказав президент Зеленський.

У листі вказано, що Угорщина не підтримає жодного рішення про фінансування України, початок переговорів про вступ до ЄС чи подальші санкції проти росії доти, доки лідери ЄС не проведуть «стратегічну дискусію» з питань, що цікавлять Будапешт.

Орбан хоче обговорити теми, пов'язані з Україною, на саміті лідерів блоку, що відбудеться у грудні.

«Європейська рада має проаналізувати реалізацію та ефективність нашої нинішньої політики щодо України, включаючи різні програми допомоги», – пише Орбан у листі, який не датований, але має печатку його офісу.

Угорський прем'єр також запитує у Мішеля, чому Європа має продовжувати підтримувати Україну, тоді як США, які надали Києву основну частину зброї, можливо, не зможуть продовжувати виділяти кошти через політичні розбіжності.

За словами одного із співрозмовників видання, Орбан «замінував» весь процес прийняття рішень ЄС щодо України в рамках стратегії тиску на Європейську комісію.

Неназваний політик також заявив, що хоча в інших випадках Будапешт утримувався при голосуванні і дозволяв ЄС вводити санкції проти росії, у цьому випадку «я не бачу, щоб це сталося».

Нагадаємо, нещодавно в Угорщині заявили, що Україна не підходить для вступу до блоку, оскільки «принесе війну». Крім того, замість переговорів щодо вступу у канцелярії Орбана запропонували надати Україні «статус, наближений до членства в Євросоюзі».

Раніше повідомлялося, що уряд Угорщини планує консультації із населенням щодо вступу України в ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: