Членство в Євросоюзі: скільки часу проходило між початком переговорів та вступом країн

Читать на русском

Очікується, що у березні стартують переговори щодо вступу України до Євросоюзу. За словами голови Євроради Шарля Мішеля, якщо обидві сторони «виконають домашнє завдання», Україна може стати членом блоку до 2030 року. В українському уряді сподіваються, що процес піде швидше: як сказав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, наш кейс «вивів Європейський Союз з летаргічного сну». «Слово і діло» пропонує подивитися на прикладі інших країн, скільки часу минало між початком переговорів та приєднанням до блоку.

Історія Європейського Союзу розпочалася 1 січня 1958 року, засновницями стали шість країн – Бельгія, Італія, Німеччина, Франція, Нідерланди, Люксембург. На сьогоднішній день у Євросоюзі 27 країн.

Кожна країна, яка хоче стати членом ЄС, проходить чотири етапи: подання заяви, набуття статусу кандидата, переговори та безпосередньо вступ. Для переходу до будь-якого з наступних етапів процесу потрібне одноголосне схвалення Єврокомісії, Євроради, а також лідерів ЄС.

У кожної країни процес приєднання зайняв різний час – це, зокрема, залежить від здатності швидко провести внутрішні реформи, а також від політичної волі всіх сторін.

Найшвидше членами ЄС у 1995 році стали Австрія, Фінляндія та Швеція – між переговорами та приєднанням пройшов лише рік та 11 місяців.

Два з половиною роки пройшло між початком переговорів та вступом до ЄС у 1973 році Данії, Ірландії та Великої Британії (вже покинула блок).

4 роки та 2 місяці минуло з моменту початку переговорів до вступу в Євросоюз Словаччини, Латвії, Литви, Мальти (2004 рік). Трохи більше – 4 роки та 5 місяців – зайняв процес у Греції (1981 рік).

Словенія, Угорщина, Чехія, Польща, Естонія та Кіпр після початку переговорів чекали на вступ до Євросоюзу 6 років і один місяць.

6 років та 10 місяців минуло від старту переговорів до вступу до блоку Румунії, Болгарії та Іспанії.

Найбільше часу для приєднання до Євросоюзу знадобилося Португалії (7 років та 2 місяці) та Хорватії (7 років та 8 місяців).

Але є випадки і гірші: Чорногорія з червня 2012 року перебуває у процесі переговорів, Сербія – із січня 2014-го.

Туреччина розпочала переговори з Євросоюзом про членство у жовтні 2005 року, вже чотири роки вони заморожені.

Албанія та Македонія розпочали переговори лише у липні минулого року.

Нагадаємо, «Слово і діло», ґрунтуючись на існуючих правилах, розбиралося, яке фінансування та кількість місць у Європарламенті може отримати Україна у разі вступу.

На інфографіці – десять ключових подій євроінтеграції України.

До отримання Україною статусу кандидата ми збирали прогнози українських та європейських політиків щодо термінів вступу до ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: