Втрати російської армії у найкривавіших битвах повномасштабної війни

Читать на русском

Російська армія майже місяць веде масштабний наступ у районі Авдіївки – там знаходиться, за даними ЗСУ, близько 40 тисяч окупантів та 300 танків. Незважаючи на великі втрати, адже територія укріплена ще з 2014 року, росіяни не відступають, а навпаки, залучають нові підрозділи та влаштовують «м'ясні штурми». Деякі територіальні успіхи окупанти мають, але ця битва вже стала однією з найкривавіших за час повномасштабної війни. «Слово і діло» вирішило порівняти втрати.

Яких втрат росія зазнала в ході найбільших битв повномасштабної війни – у Бахмуті, Маріуполі, Авдіївці, Вугледарі.
Найбільші втрати рф в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найкривавішими за час повномасштабної війни залишаються бої за Бахмут, які почалися минулого літа і продовжуються досі.

За оцінкою американської розвідки, озвученою в травні, битва обійшлася росії приблизно в 100 тисяч вбитих і поранених. Кількість убитих складає близько 20 тисяч, більше половини з них – найманці ПВК «Вагнер».

Враховуючи, що бої біля Бахмута точаться і зараз, втрати окупантів уже вищі.

У ході захоплення Сєвєродонецька та Лисичанська в Луганській області у лютому-липні минулого року росія втратила близько 11 тисяч військових, повідомляли у Міністерстві оборони України. Серед них близько 2 тисяч – це бойовики «ЛНР». Понад 20 тисяч окупантів було поранено.

Рекордним за кількістю втрат був перший тиждень повномасштабного наступу росії – було вбито близько 9 тисяч окупантів.

У ході битви за Маріуполь у лютому-травні 2022-го було знищено, за підтвердженими даними, близько 6 тисяч окупантів.

Великі втрати російські війська зазнали під Вугледаром. Бої там розпочалися у серпні минулого року, але найактивніша фаза була у січні-лютому.

За оцінкою на лютий, у Вугледарі було знищено щонайменше 5 тисяч російських військових. Зокрема, була інформація, що рф фактично втратила 155 бригаду морської піхоти з Владивостока – вона була розбита включно з командним складом.

Крім того, під час боїв на початку року в окупантів були значні втрати у військовій техніці. 16 лютого Україна на форумі ОБСЄ озвучила, що лише за один тиждень у районі Вугледару було знищено близько 130 одиниць військової техніки, включаючи 36 танків.

Українські військові зазначали, що тритижневий бій у місті став найбільшою танковою битвою за час війни.

Проте втрати окупантів у ході наступу на Авдіївку, який розпочався 10 жовтня, за деякими показниками вже перевищили втрати у Вугледарі. Міністр оборони Рустем Умєров 28 жовтня говорив своєму американському колезі про 4 тисячі загиблих військових. Але були дані і про понад 6 тисяч загиблих.

Також, за даними Інституту вивчення війни, у період з 10 до 20 жовтня росія втратила під Авдіївкою понад сотню одиниць військової техніки, переважно бронетехніки. Аналітики зазначають, що такий рівень втрат особового складу та техніки свідчить про те, що російський Генштаб не вчиться на минулих провальних наступальних операціях, наприклад, під тим самим Вугледаром.

А OSINT-аналітики із проєкту GeoConfirmed стверджують, що з початку наступу окупанти втратили майже 200 одиниць техніки.

Нагадаємо, також «Слово і діло» писало про найбільші одномоментні втрати росіян за час війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: