Провал росіян у Вугледарі знову змушує сумніватися в їхній здатності вести масштабний наземний наступ – NYT

Читать на русском
Атака на Вугледар розглядалася як перший крок в очікуваному наступі росії. Але катастрофічний провал там і величезні втрати знову змусили сумніватися в здатності рф вести масштабний наступ.
ЗСУ/Associated Press

Катастрофічний провал російських військ у Вугледарі, атака на який розглядалася як перший крок в очікуваному наступі, знову порушує питання про військову рф і відновлює сумніви в її здатності вести великомасштабний наземний наступ.

Про це пише The New York Times.

Битва за Вугледар на Донеччині розпочалася в останній тиждень січня, але масштаби втрат росіян тільки зараз починають проявлятися.

Повідомлення українських та західних офіційних осіб, українських військових, полонених окупантів, російських військових блогерів, а також відео та супутникові знімки малюють картину нестійкої російської кампанії, яка, як і раніше, страждає від проблем.

Аналітики обґрунтували важливість оборони БахмутаВ ISW вважають, що українська оборона Бахмута призвела до значного послаблення російських військ та створить сприятливі умови для майбутнього контрнаступу.

Вугледар, розташований на перетині східного фронту в Донецькій області та південного фронту в Запорізькій області, давно перебуває у полі зору Москви.

Але, як це вже траплялося раніше, під час атаки противник зазнав критичних втрат, розповів виданню спікер об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олексій Дмитрашківський.

Він зазначив, що атака на Вугледар не стала несподіванкою – росіяни наперед її анонсували, намагаючись підірвати моральний дух ЗСУ.

За словами Дмитрашківського, російське командування припустилося кількох принципових помилок, в даному випадку не зваживши на місцевість — відкриті поля, усіяні протитанковими мінами — і чисельність українських сил. В результаті дві елітні бригади росії – 155-а і 40-а бригади морської піхоти – були знищені у Вугледарі.

За оцінкою Генштабу, за тиждень боїв біля Вугледару росія втратила щонайменше 130 одиниць бронетехніки, у тому числі 36 танків. Оцінка підтверджується кадрами, знятими дронами, та словами російських військових блогерів.

У Вугледарі росіяни зіткнулися з ще однією проблемою, пише видання – з розгорнутими Україною системами HIMARS, що змусило командирів концентрувати сили подалі від лінії фронту. Через це було важко атакувати швидко чи раптово.

На даний момент, каже Дмитрашківський, великомасштабні атаки росіян пішли на спад: але вони продовжують наступати невеликими групами по 10–15 солдатів, ймовірно, промацуючи слабкі місця в обороні України.

Нагадаємо, у боях під Вугледаром росія фактично втратила 155 бригаду морської піхоти з Владивостока. Вона розбита включно із командним складом.

За даними аналітиків ISW, російські війська продовжують нести катастрофічні втрати в районі Вугледару, проте путін разом з міністерством оборони рф це приховують.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: